VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

EU kääntyy itseään vastaan ja kaatuu omaan nokkeluuteensa?

Euroopan Unionin piti laajentua Turkkiin. Sen piti mennä myös Ukrainaan. Miten kävi? Turkissa oli syttyä sisällissota, Itä-Ukrainassa se syttyi jo ja Venäjä valloitti Krimin niemimaan. Meidän lähialueellakin ollaan varuillaan ja Suomessa mietitään omaa asemaa idän ja lännen välissä. Liittyäkö Natoon vai ei, miten säilyttää välit joka puolelle, jotta vienti vetää ja kauppa käy.

Euroopan Unioni natisee joka tapauksessa pahemmin liitoksistaan kuin kertaakaan aikaisemmin minun aikana ja ihmisten sisällä kiehuu. Länsimainen demokratia ja sananvapaus on kärsinyt inflaation. Tilalle on tullut uhkailua ja voimannäyttöä ja käyttöä, mutta meillä Suomessa on tärkeintä miettiä sitä mitä kukanenkin voi sanoa ja mitä ei tai onko jonkun kansallisvaatteen pukeminen päälleen loukkaus jotain alkuperäiskansaa kohtaan vai ei.

EU halusi itse lisää valtaa ja muutoksia. Aikansa se niitä saikin, mutta nyt niitä muutoksia ei voi tehdä rauhanomaisesti länsimaista demokratiaa ja sananvapautta kunnioittaen, kun vaatimukset käy kohti oman kansallisen päätöksentekovallan lisäämiseksi. Eihän tämä komissiolle käy, kun sen piti olla myös ns. ikuisuusprojekti.

Tilalle on tullut jo niin pahaa vastakkainasettelua, mikä luo jo todellista sodanuhkaa Euroopan sisälle.  Eurooppa saattaa pahimmassa tapauksessa ehtiä vielä Pohjois-Korean edelle, kun Espanjan Kataloniassa poliisi pamputtaa rauhanomaisia mielenosoittajia ja Turkki laittaa omia toisinajattelijoita ja länsimaisia toimittajia vankilaan.

Samaa on tapahtunut ja tapahtuu myös itänaapurissamme, vaikka Putiniakin jo pelottaa Pohjois-Korean tilanne niin, että puheet ulkopolitiikassa ovat kääntyneet diplomatian kannalle. Kimi tekee silti uusia ohjuskokeita ja Trumpin ”twittuilut” vain kiihtyy.

Euroopan Unioni on kaatumassa omaan nokkeluuteensa ja taitaa hajota jo ennen Britannian lähtöä Unionista (Brexit) sen vuoksi, ettei vallanpitäjät enää itsekään tiedä mitä ihmisten sananvapaus ja länsimainen demokratia todellisuudessa on, kun kyse on komission virkamiesten valtahäkkyröiden luhistumisesta. Neuvottelut käyvät kaiken aikaa vaikeammiksi ja äänensävyt vahvenee. "Välittäminen" ei ole enää muodissa.

EUroopan suurin rauhanprojekti kääntyy kaiken aikaa itseään vastaan. Vanha kansanviisaus pitää enemmän kuin paikkansa. Pilkka sattuu omaan nilkkaan. Ja lopulta ratkaisee vain vahvemman oikeus, mutta mikä se on. Sitä emme vielä tiedä, mutta kohta se nähdään. Vältytäänkö Espanjassa verenvuodatuksilta, tuleeko tilalle sotilasjuntta entä mitä muualla?

Me täällä Suomessa katselemme kuitenkin vain hölmönä sivusta, kun käsikirjoitus menee uusiksi. Teemme muutokset vasta sitten, kun huomaamme, ettei tästä EUroopan rauhan- ja rakkauden projektista ole jäljellä enää muuta kuin pelkkä nimi.

Sellainen on meillä Suomessa tämä ns. maan sisäinen asia. Kaikesta tästä huolimatta Salesta tulee uusvanha presidentti, jolla perhekin kasvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Turkki on hyvä esimerkki valtiosta jota ei missään nimessä pitäisi ottaa mihinkään länsimaiseen yhteisöön. On lähes käsittämätöntä että maa on Naton jäsen ja edelleen saa touhuilla lähiympäristössään omiaan ilman kritiikkiä.

Olen vanhan koulukunnan oppilaita ja aikanaan Turkkia pidettiin Aasiaan kuuluvana maana, ei Eurooppaan. Lähes yhtä hölmöltä kuulosti jokin aika sitten ehdotus, että Marokko liittyisi EU:hun.

Vauva-uutinen niittasi Niinistön presidenttiyden kun kaikki Suomen mammat, mummot ja keski-ikään ehtineet lähtevät ihastuneena äänestämään isukkia. Viis siitä, että jossain vaiheessa pitäisi vähän tsekata ehdokkaiden ulkoturvallisuuspoliittisia mielipiteitä.

Itse muuten äänestän ensimmäisellä kierroksella RKP:n Torvaldsia ihan pelkästään toverin Nato-kannanoton takia. Kaverihan ei ole tuohon ikään mennessä asiaa saanut sanotuksi ennen kuin nyt, joten kyse on vanhan taistolaiskommunistin viimeisestä vitsistä, jota tietenkin tuen ihan piruuttani äänestämällä.

Hyvä termi tuo "twittuilu".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En ole kaikilta osin samaa mieltä tuon sanomasi kanssa mutta tuossa oli niin paljon toisia näkökulmia, että sitä on ihan pakko suositella.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos. Olen samaa mieltä, Turkkia ei enää missään nimessä EU:iin. Ihan pelottaa jo ihmisiä matkustaa tällaiseen maahan, missä perus- ja ihmisoikeudet riisutaan pois ja länsimaisia toimittajia pidätetään asiallisista ja kritisoivista kirjoituksista ja pannaan vankilaan. Eihän tällainen maa ole missään mielessä meidän arvojemme mukainen ja ei osaa käydä yhtään rakentavaa dialogia rauhanomaisten ratkaisujen aikaansaamiseksi. Ihan puhdan diktatuuri ja tuhoaa nekin hyvät asiat mitkä Ataturk aikoinaan loi eli valtio pidettiin erillään uskonnosta ja nyt Erdoagan sotkee senkin politiikkaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei EU ole kaatumassa omaan nokkeluuteensa, mutta sen lautapäisyys kyllä kasvattaa hajoamispaineita. Näin käy aina, kun heterogeenisissa valtiomuodostelmissa ajetaan keskittämisen lisäämistä. Niin kävi Neuvostoliitolle ja sitä ennen tsaarin Venäjälle. Suomikin oli tyytyväinen ja lojaali suurruhtinaskunta, kunnes sitä alettiin ajamaan yhtenäiseen venäläiseen muottiin. Niin kävi myös Itävalta-Unkarille ja 30-vuotinen sotakin alkoi Pyhän Saksalais-roomalaisen keisarikunnan sisällissotana, kun keisari yritti keskittää itselleen lisää valtaa polkemalla ruhtinaskuntien vanhoja oikeuksia.

EU:n olisi viisasta palata juurilleen ja miettiä, miksi hiili- ja teräsyhteisö ja sen seuraaja EEC olivat suosittuja ja menestyksellisiä. Syynä ei ollut leipääntyneiden poliitikkojenja virkamiesten vallan ja oman edun tavoittelu vaan pyrkimys jäsenmaiden kannalta tarpeellisten ja hyödyllisten asioiden toteuttamiseen. Siltä kaudelta kannattaisi kaivaa taas esiin se hyvä subsidiariteettiperiaate jonka mukaan keskitettyyn päätöksentekoon pitää viedä vain sellaisia asioita, joissa siitä on selvää hyötyä ja hoitaa paikallisella tasolla ne asiat, joitka hoidetaan siellä joustavammin ja paremmalla asiantuntemuksella.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Näin juuri!

Väkisin integraatio lisää desintegraatiota.

Ikäänkuin jos yritetään pakottaa liian tiukkaa paitaa päälle, jolloin ihminen alkaa rimpuilemaan siitä pois. Tämän on parhaillaan tapahtumassa Kataloniassa, missä Kataloniaa yritetään pakottaa liian tiukkaan perustuslakiin.

EU on nyt hajoamisen tiellä ja uskon, että seuraava murentumishetki tulee, kun euro alkaa hajoamaan. Euro on liian tiukka paita, joka ei sovi päälle ja se lopulta ratkeaa.

Kreikka ja Italia ovat jo maksukyvyttömiä ja seuraavaksi ehkä Espanja (velka 100%/BKT). Vain EKP:n rahaelvytyksellä (LTRO) tekemä korkosupressio pitää ne pinnalla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ruotsi on nimenomaan takonut valtavia voittoja viennillään halvan kruunun aikana, kun euro ajautui kriisiin. Siitä saatiin juuri äskettäin kuulla meidän valtuuston luennolla kuntaliiton esitelmöitsijän toimesta. Oma valuutta on ollut Ruotsille hyvä, kun eurokriisi oli päällä. Sitä ei voi kukaan kiistää.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #9

Suomessa vain harvat ja valitut elitistit uskaltavat myöntää ,että euro oli virhe. Kana kyllä sen tietää.
Yksi hyvin kyseenalaisin keinoin euroon viejistä pyrkii toiselle kaudelle linnaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vanhanen ajoi Turkin liittymistä EU jo II-hallituksessaan.

Sipilän ulkoministerin mukaan:
Ulkoministeri Soini lipoi Turkkia vielä tammikuussa.
Mutta tässä on Soinin puheen varsinainen helmi:
-Suomella ja Turkilla on samat perustavanlaatuiset demokraattiset arvot.
Puheensa jatkossa Soini sanoi olevansa huolissaan Turkin tilanteesta jne, mutta vahinko oli jo tapahtunut.
-Ulkoministerin mukaan Suomella ja Turkilla on siis ”samat perustusvanlaatuiset demokraattiset arvot”.
IS 11.10-17

Ja kun Kepu Aho teki EU sopimuksia-92 tiesi myös kok,krst,rkp tämän:

"Suomi tulee aina olemaan nettomaksaja. Koska myöhemmin itä-Saksa ja köyhät Balttianmaat tulevat liittymään EU"!

Itä-Saksa on jo ollutkin. Juuri nyt puuhataan Balttianmaiden liittymistä EU .Niitä jotka vielä ei ole liittynyt siihen.

Ennen Kepu kaatuu rökäletappioon kuin että EU hajoaisi.

Keskustapuolueen kanta ei EU ero.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

EU:n hajoaminen ei ole kepusta kiinni. Mikäli Katalonian tilanne ajautuu veriseen yhteenottoon, se on katastrofi EU:lle. Huolimatta siitä, että Katalonia itsenäisyyspyrkimykset olisivat lainvastaiset. Väkivalta ei koskaan ratkaise mitään. Asioista pitää kyetä neuvottelemaan. Jos niin ei tehdä ja Espanjan Rajoy ajaa poliisit ja sotilaat kansalaisten ja Katalonian hallinnon kimppuun, se on osoitus siitä, että päättäjät ovat pahoin epäonnistuneet, samoin EU, joka vain katsoo sivusta eikä tee tämän tilanteen purkamiseksi tarpeeksi tai juurikaan mitään. Minä en ainakaan halua olla EU:ssa, joka antaa tällaisen tapahtua huolimatta siitä, että Katalonia toimisi vastoin Espanjan hallituksen tahtoa ja lainvastaisesti. Veikkaan, että moni asia menee EU:ssa uusiksi ja jäsenvaltiot joutuvat todelliseen koetukseen, jos tätä ongelmaa ei Espanjassa kyetä ratkaisemaan rauhanomaisin keinoin 2000-luvulla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

EU tulee hajoamaan, aivan kuten kävi entiselle Neuvostoliitollekin. EU tulee luultavasti hajoamaan totaalikatastrofiin ja kansat alkavat sen jälkeen taas itsenäistyä. Tosin kansallisvaltiot on siinä vaiheessa putsattu kansallisomaisuuksistaan ja saapa tosiaankin nähdä mihin vielä ajaudutaan?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun ja jos EU hajoaa, tärkeää olisi pystyä sopimaan ns. vapaakauppaliitosta, mikä on meille suomalaisille pienenä vientivetoisena maana elintärkeä tai sitten on kyettävät tekemään nopeita kahden -tai esimerkiksi Pohjois-Eurooppalaisten valtioiden välisiä vapaakauppasopimuksia. Suomi elää viennistä, se on tosiasia, joka kannattaa pitää meidän kaikkien mielessä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

ETA riitttää Suomelle hyvin ja käsitttääkseni me jo olemme sen jäsen.

Eu/euro on nähty ja umpisurkeiksi havaittu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Muistan hyvin, kuinka Suomessa oltiin aikoinaan innoissaan liittymisestä. Kuuluin myös noihin liittymistä kannattaneisiin Luvattiinhan meille muistaakseni mm ssa

- edullisempia elintarvikkeita
- pienentyvää byrokratiaa
- vapaata ja verotonta autojen maahantuontia
- yhteiistä ja järkevämpää lainsäädäntöä, mm ssa kieltojen ja rajoitusten määrän vähentämistä pidettiin tervetulleena
- vapaata liikkumista EU n alueella
Jne..

Todellisuus

- Kreikan ja pankkien tukeminen vastoin omia sopimuksia
- invaasio Merkelin ja Siplän pyynnöstä
- eteläisen EU n jäsenmaiden talousongelmat älyttömyyksineen laitetaan vähitellen koko EU n yhteiseen piikkiin
- Suomen velka räjähti silmille
- Suomen talous oli liian pitkään lamassa
- Suomessa pidetään edelleen tiukasti kiinni maan omista laeista, mutta EU n laiinsäädntö on tullut bonuksena.
- Vapaa liikkuminen toteutui niin hyvin, että Suomikin sai Ruotsin puolelta osansa.

..nämä edelliset nyt ihan ensimmäisinä tulee mieleen EU sta.

Oliskohan hyvä taas koeponnistaa äänestämällä koko tämän sisältä lahon kattilan kestävyys ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näin se on valitettavasti mennyt, itsekin äänestin EU:n puolesta, mutta eihän tämä ole enää lähimainkaan sama EU kuin silloin aikanaan. Olisin nyt kansanäänestyksen kannalla, kunhan vain ns. vapaakauppasopimukset voitaisiin turvata, mahdollisesti liikkumiseen liittyviä helpotuksia rajamuodollisuuksissa edelleen. Ehkä tuo ETA-sopimus voitaisiin pitää ja toimia samoin kuin Norja ja Sveitsi, mutta ilman EU:n holhousta muissa asioissa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Aivan varmasti kaupankäynti jatkuu. Ilman EU takin. Kauppiaat kyllä keksivät uusia tapoja siirrellä ämpärit sinne missä on ostajat. Ei siihen tarvita lainkaan tyhjäpäisiä puoluepoliitikkoja, korkeintaan kiirehtimään lakiesityksiä vapaakaupasta eteenpäin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Jatkuu se, mutta kyllä siihen sen verran politikoita tarvitaan, ettei tule ongelmia tullien ja verojen kanssa. Kyllä valtio aina omansa ottaa, mutta kuinka paljon ja miten, niin ne pitää sopia. Ei kauppiastakaan pidä veroilla ja maksuilla hengiltä ottaa eikä pimeä kauppa ole kenellekään hyvä asia, kun silloin saa pelätä tutkintaa, rangaistuksia ja mahdollisia liiketoimintakieltoja sun muuta.

Käyttäjän KerttuLoukola kuva
Kerttu Loukola

EUssa on joitain hyviä puolia, mutta aivan liian vähän demokratiaa ja avoimuutta.
Nykyisen kaltaiseen EUhun emme halunneet liittyä, vielä vähemmän sellaiseen,jota ollaan tekemässä. Itsenäisyys on hyvä asia.
Onko EUn muuttuminen mahdollista?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olisihan se mahdollista, jos kyettäisiin katsomaan peruutuspeiliin. Se vaatisi nykyiseltä komissiolta tiettyjen tosiasioiden tunnustamista, mutta tuskin tekevät niin ennen kuin pakon edessä, mutta se voi olla jo liian myöhäistä. Kaikki merkit tällä hetkellä viittaavat EU:n arvovallan vähenemiseen ja liiton hajoamiseen ennemmin tai myöhemmin. Ja todennäköisesti ennemmin, jos Katalonian tilanne eskaloituu veriseksi yhteenotoksi. Seuraavat isot vaalit eri puolella EU:a myös ratkaisee suuntaa ja miten Saksassa kehittyy nykyinen kansallismielinen puolue AfD. Saksa on EU:n talousveturi ja sillä on erittäin suuri merkitys ja sitä kuunnellaan ja on pakko kuunnella.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikkihan hajoaa joskus, mikään ei ole ikuista. Nykymuoto varmaan muuttuu, ja tulee ehkä erilaisia yhteenliittymiä, toiset maat voivat mennä pidemmälle kuin toiset.

Kokonaan Eu ei mihinkään hajoa, muuttua se voi, mutta kyllähän Eu on ollut ja on Suomalaisille yrityksille elintärkeä.

Eu on jääräpäinen ja kankea, ja paljon paremminkin voisi olla, mutta paluuta siihen, että mitään yhteenliittymiä ei ole, niin siihen en usko.

Pienen maan on hyvä olla jollain tavalla liitoksissa euroopan isoihin maihin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos rakentavasta mielipiteestäsi Petteri. Seurataan tilannetta, vain aika näyttää meille mihin tämä jääräpäinen ja kankea EU johtaa ja millaisessa Euroopassa tulevaisuudessa asumme ja elämme. Toivottavasti edelleenkin rauhallisessa ja taloudellisesti vahvemmassa kuin vielä tällä hetkellä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Taitaa olla ensimmäinen kerta kun olen täsmälleen samaa mieltä Ritalan kanssa.

Muistaakseni silloin kun liityttiin, juuri nuoret olivat niitä EU:n kannattajia, ja nuoret taitavat edelleen olla enemmistönä kannattajissa. Koska nuoret ovat tulevaisuus, mentäköön EU-asioissa heidän ehdoillaan. Palstat ovat täynnä vanhoja kitisijöitä jotka vastustavat lähes kaikkea liikkuvaa ja liikkumatonta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Petteri on miettinyt tällä kertaa substanssia ja se on merkki siitä, että voimme keskustella avoimesti ja rakentavasti, hieno juttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset