VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Katalonia osoitti, että vain ihme voi pelastaa enää EU:n

Katalonian tapahtumat osoittivat, ettei EU kykene enää toimimaan omien periaatteittensa mukaan ja kunnioittamaan sitä pyhintä asiaa eli suojelemaan kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia.

Kun kyse on eurooppalaisten omista perus- ja ihmisoikeuksista, EU:n viranomaiset katsovat vain hiljaa sivusta, kun perus- ja ihmisoikeuksia rikotaan räikeästi ja ihmisiä pahoinpidellään jopa törkeällä tavalla.

Espanjan poliisivoimien voimankäyttö ei ollut enää millään muotoa laillista. Tällaisesta meillä Suomessakin poliisi joutuisi tutkintaan ja tuomittaisiin rangaistukseen. Pahimmassa tapauksessa edessä olisi viraltapano.

Espanjan pääministeri Rajoy vain kehui ja piti ihmisten murjomista ja kovakouraista hakkaamista oikeutettuna. Järkyttävää puhetta pääministeriltä enkä nyt ota kantaa siihen oliko kansanäänestys oikein vai ei, mutta näin kovakouraiseen voimankäyttöön se ei oikeuttanut.

Kun katsoin tapahtumia videoilta, niin en voinut kerta kaikkiaan enää ymmärtää miten espanjalaiset poliisit osoittautuivat niin raakamaisiksi. Silmitön viha paistoi monen poliisimiehen käytöksestä kansalaisia kohtaan.

Mielestäni EU on ajautunut jo muutenkin siihen tilanteeseen, ettei sitä tarvita enää kuin lähinnä jäsenvaltioiden välisenä vapaakauppaliittona, josta hyötyy jokaisen maan oma vientiteollisuus. Tämä on asia, mikä on meille suomalaisillekin se tärkein asia, jotta kauppa käy ja vienti vetää.

Suomen tulisi nyt jo tässä vaiheessa vakavasti harkita Britannian kaltaista EU:sta lähtöprosessia ja käynnistää Fixit eli oma EU:sta eroprosessi, jossa neuvotellaan lähinnä vapaakauppasopimusten säilymisestä ja mahdollisesti omien kansalaisten vapaan liikkumisen säilymisestä.

On sanomattakin selvää, että EU tulee hajoamaan viimeistään sitten, kun Britannia EU:n suurimpana maksajana lähtee pois. Muuhun en enää Katalonian tapahtumien jälkeen usko tai sitten pitää tapahtua ihme.

Ne, jotka ovat tällä hetkellä EU:ssa ns. nettosaajia eivät tule hyväksymään sitä, että niiden maksuosuudet tulisivat voimakkaasti kasvamaan ja niistä tulisi jatkossa ns. nettomaksajia.

Suomi taas ei voi hyväksyä omien maksuosuuksiensa kasvattamista suuremmiksi, joten turha tässä on enää muuta toivoa kuin sitä, että Euroopan Unionin jäsenvaltioiden välillä säilyy ns. vapaakauppasuhteet ja muutoin voimme palata täysin omaan kansalliseen päätäntävaltaan ja sitä kautta myös omaan valuuttaan.

Maahamme saapuvien turvapaikanhakijoiden suhteen voimme toimia silloin samalla tavalla kuin toimimme vielä 1990-luvulla tai mahdollisesti kuten 1980-luvulla. Homma pelasi vallan mainiosti eikä ollut eikä myöskään tule hallitsematonta maahanmuuttoa, vaikkei meillä ollut vielä ns. Dublinin sopimusta, joka on osoittautunut tällä hetkellä muutenkin sopimukseksi, jota ei enää kaikki jäsenvaltiot noudata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mitä EU:n olisi pitänyt mielestäsi tehdä estääkseen Espanjan poliisivoimien väliinmenon?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvä kysymys Raimo. Uskoisin, että taloudelliset pakotteet eivät tule kysymykseen, mutta kansainvälinen rikostuomioistuin on olemassa, joten sieltä kautta täytyy lähestyä pääministeriä Rajoyta, joka yllytti omia poliisivoimiaan rikolliseen menettelyyn ja antoi tällaisen tapahtua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

EU:n pitää käynnistää asiassa tutkinta, muuten sen uskottavuus romahtaa maailman silmissä. EU:n piti olla ns. rauhan ja rakkauden projekti, mutta mitä sitä tyhjää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:n olisi pitänyt heti tuomita poliisien väkivalta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Puhut Jarmo vähän, mutta asiaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mikäs se sellainen orkesteri on, joka ei osaa mitoittaa kulujaan tulojensa mukaan ?

Nythän EU sta on pikapuolin poistumassa n. 13 % väestä. Lisätköön reippaasti vaan tehokkuutta ja saneeratkoon turhat touhut pois. Aloittakoon nyt vaikka siitä kahden kaupungin välisen matkailun eli maksetun turismin poistamisesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Oliko se niin, että ihan vähän aikaa sitten Levonen kertoi, ettei kansalaistottelemattomuus missään oloissa ole hyväksyttävää, mutta antaa nyt tukensa laittomalle kansanäänestykselle. Kysehän oli katalaanien kansalaistottelemattomuudesta. Yritä nyt hyvä mies olla johdonmukainen näissä blogeissasi. Onko kansalaistottelemattomuus siis ihan ok vai eikö ole? Näyttää takki villisti pyörähtävän kunhan se jotenkin palvelee omaa poliittista agendaa.

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Tuon äänestyksen laillisuus tai laittomuus nyt ei taida olla aivan selvä. Keskushallinto, jos pitää sitä laittomana se ei todista vielä mitään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuten sanoin, siihen en ota kantaa, mutta EU:n perusarvot pitää olla kaikille samat ja siitä ei pidä tinkiä, jos EU meinaa vielä jotenkin pysyä pystyssä siihenkään saakka, kun Brexit on edessä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #14

EUn perusarvot tai lait ovat asioita, jotka muuttuvat. Samoin valtioiden jakamattomuus. Lakeihin vetoaminen on jotenkin niin tavattoman naivia. Lakeja on aina rikottu. Vain lopputulos ratkaisee. Ja sekin on aina erinäköinen riippuen osapuolesta.

Eli nyt jää nähtäväksi mitä seuraavat siirrot ovat. Kaikki ne ovat aina jonkun mielestä vääriä tai laittomia. Juuri siksi vain pragmaattisuus, sitkeys, määrätietoisuus sekä voima toimii tällaisissa asioissa, eivät lait ja juristien tulkinnat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #51

Sehän juuri rikkoo EU:n perusidean, jos lähdetään tälle tielle. Eu oli rauhan ja rakkauden projekti. Kysypä vaikka Alexander Stubbilta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Börje, kaikella kunnioituksella, muttet tainnut nyt lukea blogiani tarkasti. Minähän sanoin, etten ota kantaa kansanäänestyksen oikeutukseen oliko se laillista vai ei. Voimankäyttöön otin. Siis kaksi eri asiaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mutta kun se voimankäyttö oli laillista noita kansalaistottelemattomia kohtaan, jotka vaarantavat perustuslaissa määritellyn jakamattoman Espanjan. Nyt sinun pitäisi päättää onko tuo kansalaistottelemattomuus vai perustuslaillisuus sinun mielestäsi hyvän ja oikean asialla. Vai onko se sittenkin case by case?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #37

Älä nyt, Börje, väännä tuosta turhan päiten. Ei siinä ollut aineksia mielipuoliseen kansalaisten hakkaamiseen. Ne oli rauhallisia ihmisiä, jotkä kävivät ruksaamassa kynällä paperiin. Hulluilta näytti poliisit ja vielä hullumpi on pääministeri.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #43

Mehän keskustelemme juuri siitä, että onko se Levosen vihaama väkivallaton kansalaistottelemattomuus aina niin pahasta vai ei. Levosen mielestä vihreät olivat viittä vaille käynnistämäisillään anarkian Suomessa kun Touko Aalto ymmärsi niitä kansalaisia, jotka väkivallattomasti ja seuraukset kantaen vastustavat laillista valtaa. Nyt kun laillinen valta epäonnistui katalaanien tottelemattomuuden tukahduttamisessa, niin se onkin jostain syystä väärässä. Kysyn nyt Levoselta miten Madridin keskusvallan olisi pitänyt estää katalaanien itsenäistymisen pyrkimykset?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #44

Mitä se Uimonen taas, väkivaltahan tässäkin on oleellinen asia ja siksi tuomittu.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #44

Piiperöillä on maaginen tatsi vedellä yhtäläisyysmerkkejä paikkoihin joihin ne eivät koskaan kuulu. laillisen vallan laillinen väkivalta on pelottavaa aina koska se voi toisaalta aina eskaloitua ja toisaalta meillä on se oikea historian natsien Saksa. Koneistokin voi toki laittaa hanttiin, armeija ja poliisi, ja eivät tottele syystä tai toisesta hallinnon käskyjä jotka voivat olla historian valossa siis mitä sattuu. Tällainenkaan tilanne ei ihan ideaali ole silloin matkataan sotilasjunttamaiden malliin eli toisaalta on ihan kiva, että armeija ja poliisi siis tottelevat sitä hallintoa.

Mutta se pointti on vaikea, kansalaistottelamattomuudessa on eroja ei kai se nyt absoluuttinen ole. Äänestämistä normaali ihminen pitää tärkeimpänä oikeutenaan ja jos se evätään on siitä syntyvä protesti täysin eri asia, ei niin mitään yhteistä, joidenkin laittomasti maassa olevien reaktioissa, voivat protestoida kotimaassaan, tai Antifan, rasmuksen, refugeesin tai ties minkä hihhulianarkistin yritys päästä poliisin kanssa painimaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #44

Neuvottelemalla rauhanomaisin keinoin asioita hoidetaan, ei väkivallalla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #54

Neuvottelut katalaanien itsenäisyydestä ovat olleet jo aikoja sitten umpikujassa. Suunnilleen 1600-luvulta saakka. Keksi uusi konsti.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #58

Tämä johtuu täysin Espanjan keskusvallan haluttomuudesta neuvotella, ei kansalaisten. Neuvottelut eivät etene jos toinen osapuoli ei halua neuvotella. Mitä keinoja silloin halukkaalle osapuolelle jää. Onko vihreät epädemokraattisen keskusjuntan kannattaja? Uskomatonta, että vihreät joskus jutelleet suorasta demokratiasta, mutta nyt on helppo ymmärtää, että se on ollut pelkkää opportunistista höpötystä. Kunnon stalinistiset otteet ovat ilm.parempia vihreiden mielestä. Ihan uskomatonta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #67

Vihreät eivät tule kauan aikaa olemaan galluppien kärjessä. Nyt se nähtiin, ettei sielläkään enää tiedetä mitä ne eurooppalaiset arvot oikein ovat. Sekaisin koko puolue, vaikka presidenttiehdokas Haavisto nyt alkoikin puhua tuomitsevasti Espanjan poliisivoimien voimankäytöstä tuomitsevaan sävyyn. Perässähiihtäjiä (peesaajia) myös koko sakki.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#7:
On siinä pikkuisen eroa, onko sen kansalaistottelemattomuuden kannalla yksi kansalainen tuhannesta vai 800 kansalaista tuhannesta. Jälkimmäisessä tapauksessa voidaan aivan oikeasti puhua kansalaistottelemattomuudesta, edellisessä vain tottelemattomuudesta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Täh, mix just Kataloniassa tapahtunut olisi käännekohta?

Viime vuodet tai siis talouskriisistä alkaen Espanjassa on ollut normi, et poliisi pamputtaa mieltään osoittamia kansalaisia niin et veri lentää.

Suomessakin poliisi on hyökännyt useamman kkuin erran ihmisten kimppuun kun ovat osoittaneet mieltä ihmisoikeuksien puolesta tai diktaattoreita vastaan. Muistatko Smash asemin?

Ja onhan EU aikaisemminkin kommentoinut vaikkapa Kiinan ihmisoikeustilannetta ja kaipuuta demokratiaan, että asia on maan oma asia (pääasia on et kauppa käy ja kapitalismi toimii).

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En vertaisi Kiinaa Euroopan Unioniin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Katalonian tapahtumat osoittivat, ettei EU kykene enää toimimaan omien periaatteittensa mukaan ja kunnioittamaan sitä pyhintä asiaa eli suojelemaan kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia.
................

Eikös sinun mielestä EU:n pitäisi olla puuttumatta muiden valtioiden asioihin?

Pikkasen johdonmukaisuutta, kiitos.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Puuttuihan se Puolan ja Unkarin tilanteeseen. En näe tässä epäloogisuutta, mutta kaikestahan voi olla tietysti eri mieltä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Puhuin SINUN epäloogisuudesta, en EU:n.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän JuhaLindberg1 kuva
Juha Lindberg

Höpsis.

Ei EU mihinkään hajoaisi, jos Katalonia itsenäistyisi.
Mutta se voisi muuttaa EUn sisäistä rahansiirtopolitiikkaa, kun meidän pitäisi alkaa maksamaan muun Espanjan talousvaikeutta. Ja sitä riittäisi pitkäksi aikaa.
Kreikka oli tiukka pala monelle ja tuskin EUn sisäinen rauha kestäisi enään uutta pohjatonta kaivoa.

Se oli Suomelle etu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tarkoititko Juha, että Kreikan talousvaikeudet oli Suomelle etu vai mitä tarkoitit?

Käyttäjän JuhaLindberg1 kuva
Juha Lindberg

Eikun juuri päinvastoin.

Jos Katalonia irtoaa Espanjasta, jää jäljelle EUn sisäistä rauhaa rassaava konkurssi kypsä talousalue, jota muiden EU-maiden on autettava Kreikan tapaan.

Ajatukseni on, että EU joutuu muuttamaan talouspolitiikkaansa, jossa rahann hulvaton jakelu lopetetaan tai ainakin vähennetään rajusti. Tämä on Suomen etu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Kiitos selvennyksestä. Olen pitkälle samaa mieltä, että EU joutuisi muuttamaan talouspolitiikkaansa pitääkseen "kulissit" pystyssä, mutta keinoista en osaa sanoa kävisikö noin, kun sanoit. Eihän se pystynyt Kreikan tapauksessakaan noin, vaan piti vääntää kaiken aikaa sellaista sopimusta, jolla Kreikalle saatiin pumpattua lisää rahaa. Kreikka on nyt niin syvällä, ettei se näistä veloista selviä ikinä ja rahan pumppaaminen senkuin jatkuu. Ennen pitkää Kreikalle on annetteva velkoja anteeksi, ei se muuten mitenkään selviä. Korkoa koron päälle, se on mahdoton yhtälö.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #18

Katalonian ihan oma velka se vasta hirvittävä onkin.Aluehallinnon hulvaton velanotto on johtanut siihen,että luotottajat myöntävät lainaa ainoastaan keskushallinnon takuilla.Alueen oma velka on 67mrd eli 37% alueen BKT:stä.Erossa tulisi vielä laskennallinen osuus Espanjan veloista.Mikäli itsenäisyysjulistus tulee,niin yksikään ulkopuolinen yritys ei tule investoimaan.Lisäksi alue haluaa pysyä unionissa,mutta ehdot tulisivat olemaan Espanjan veto-oikeuden takana.Kummallinen sirkus meneillään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #29

Sirkus tai ei, pitäisi hoitaa tällaiset asiat neuvotellen. Poliittinen johto on silloin epäonnistunut, kun väkivalta astuu mukaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #30

En tiedä espanjalaisten kantaa,mutta itselläni ei ole varmaa tietoa siitä ovatko espanjalaiset poliisit olleet koskaan muuta kuin väkivaltaisia.Hampurin mellakoistakin lähes sadan poliisin toiminta on tutkailun alla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #39

Mutta sen voi vielä kai sanoa, ettei se Espanjan poliisi ole niin paha kuin Turkin. Muutama vuosi sitten meinasi turkkilainen sotilas minutkin ampua Istanbulissa, kun kysyin kohteliaasti, että voiko tästä mennä, niin laittoi liikkuvat taakse ja osoitti vilkkaimmalla turistialueella rynnäkkökiväärillä kohti. Meinasin kävellä luokse ja sanoa, että ammu prkl. Sitten naureskeli jälkeenpäin. Kyllä siinä suomalaista otti päähän.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

On Espanjan poliisejakin loukkaantunut, mutta ei kovin paljon. Kun tilanne rauhoittuu kaikki pahoinpitelyt pitää tutkia puolueettomasti. Jos poliisin kimppuun on käyty, niin sehän on virkamiehen väkivaltaista vastustamista helposti. Videoita en ole nähnyt, että rauhallisesti käyttäytyneet katanalonialaiset olisivat pahoinpidelleet poliiseja, mutta näinkin päin voi olla tapahtunut. Nyt kansainväliset uutiskuvat kertoo päinvastaista ja se tässä on huolestuttavaa. Miksi äänestystä ei vain annettu tapahtua ja todeta sitten sen laillisuus tai laittomuus. Miksi tilanteen annettiin eskaloitua sille asteelle, että oli kaikki ainekset olemassa vieläkin pahempaan?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Euroopan Unioni on kuolemaan tuomittu, kun ei omia sääntöjään noudata.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on ollut sen ongelma jo siitä lähtien, kun Kreikan kaltaiset maat joutuivat vaikeuksiin ja ns. valuviat alkoivat tulla ilmi. Rakkauden ja rauhan projekti, joka on vuosien varrella muuttunut liian määrääväksi ja nyt alkaa liitto murentua pala palalta. Onneksi nyt tuomittiin poliisin väkivallankäyttö, vaikkei EU paljon muuta kykenekään tekemään. Toivottavasti osaavat vielä Espanjassakin neuvotella. Onhan se nyt varmasti vaikeampaa, kun vanhojakin ihmisiä ja naisia kaadettiin ja pahoinpideltiin. Ei tätä voi ymmärtää. Lapset, naiset ja vanhukset pitää aina jättää rauhaan. Sanansäilää ei muuta, jos ei ole pakko eikä nyt taatusti ollut pakko.

Juha Hämäläinen

Katalonia oli vasta alku!

Seuraava äänestys on 22. sunnuntaina. Nyt Italiassa!
Asiasta kertoi ensin Vapaakulkija

https://vapaakulkija.wordpress.com/2017/10/02/vall...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Katalonia on alku itsenäisten valtioiden itsemääräämisoikeudelle. Voi olla, että uusiakin valtioita syntyy kuten Katalonia, mutta EU on tullut tiensä päähän eikä sitä voida enää viedä pitemmälle, vaan Brexit oli lähtölaukaus hajoamiselle. Mitä enemmän Junckeri ja Macronit kailottaa tiiviimpää Unionia sitä varmemmin sieltä halutaan pois. Ehkä siksi olivat Espanjan poliisivoimien ylimitoitetusta voimankäytöstäkin ensin hiljaa vuorokauden verran, kun tuli sitten kiire tuomita väkivalta, kun EU:n komissiosta huomattiin oma moka. Olisi heti pitänyt tuomita kovasanaisesti. Nyt se maito ehti taas kaatua maahan.

Juha Hämäläinen

Komission tiedotteen mukaan äänestys on mitätön!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Katalonia on alku itsenäisten valtioiden itsemääräämisoikeudelle. Voi olla, että uusiakin valtioita syntyy kuten Katalonia, mutta EU on tullut tiensä päähän eikä sitä voida enää viedä pitemmälle, vaan Brexit oli lähtölaukaus hajoamiselle. Mitä enemmän Junckeri ja Macronit kailottaa tiiviimpää Unionia sitä varmemmin sieltä halutaan pois. Ehkä siksi olivat Espanjan poliisivoimien ylimitoitetusta voimankäytöstäkin ensin hiljaa vuorokauden verran, kun tuli sitten kiire tuomita väkivalta, kun EU:n komissiosta huomattiin oma moka. Olisi heti pitänyt tuomita kovasanaisesti. Nyt se maito ehti taas kaatua maahan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hieman huvittava juttu tuossa vapaakulkija- linkissä oli Bild-lehden kysely,missä Saarland ilmottautui kakkossijalle mahdollisena irtautujana Saksasta (kannatus muka 22%).Saarland,joka muuten osallistui Helsingin olympialaisiin oman lipun alla,sai äänestää 50-luvulla itsenäisyydestä.Saksa kuitenkin veti pidemmän korren.

Juha Hämäläinen

Savostakin löytyy varmaan 22% savolaisia, jotka haluaa eroon Helsingistä, joten en suurta iloa tuosta ottaisi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lissabonin sopimus-08 (Kepu/kok)
Rahaliitto EMUSTA ei voi erota. S-92 sopimus.Voimaan 1.11-93
Suomi liittyi EU -95 ja samalla rahaliitto Emun jäseneksi.
lähde:
EU-asiakirja/SuomenPankin asiakirja.

Euroopan unionin väestö oli noin 502,4 miljoonaa ihmistä.
EU-maita 28
Katalonia/Väkiluku
7,523 miljoonaa (2016)

Suomen väkiluku n.5,4 Milj. Joten pienet maat kai kaatavat EU?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuskin. Ainakin Sipilä luottaa EU jatkuvuuteen . Eiköhän tuo sijoittajana,bisnesenkelinä jotain tiedä siitä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #36

Saa se luottaa, mutta ei se ainakaan enää kauan aikaa ole keskustan puheenjohtaja. Viimeistään Sotkamossa kaatuu. Etkös pannut Marja-Liisa merkille kuinka eduskuntaryhmä laittoi jo Sipilän ruotuun, kun uusi maahanpoliittinen linjaus laadittiin?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #38

Hitsi.Jäi näkemättä. Viisas temppu kepun kannalta. Osa kepulaisista on koko aika "vierastanut" miljonäärin Alkiolaisuutta. Kepu on astunut pitkälle omista arvoista siitä mikä sen alkuperäinen tavoite on ollut.

Ja sehän lähti jo Aho/Vanhasen aikana väärään suuntaan. Pohjusti Kiviniemen kanssa rökäletappion -11 vaaleissa.

Ennenvanhaan kun porvareita oli vain Kok ja Rkp ,Multa-kepu ja Sdp pelasi hyvin kansan etuja ajaen. Siihen olisi hyvä palata .

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Nyt puhut M-L vähän, mutta asiaa. Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Voi olla.
Siinä on pari muttaa. esim.perheyritykset. joiden etua kepu ajaa. esim.Ex-perheyritysjohtajien Vanhanen,Bernerin kanssa.
Perheyrityksiähän on esim.Kone,Pauling,Hartwall,Fazzer ym. suuret vientiyritykset.
Samoin MTK puolelta Raisio,Atria,Valio ym.

Jos kumarrat palkansaajille,pyllistät yrityksille.Tai toisinpäin.

Ennen kun maatalous ja savupiipputollisuus takasi työpaikat. Tuottoja ei jaettu osinkoina osakkeenomistajille. Tuohan tuli EU myötä vasta tänne.
Maanviljelijät oli ammatinharjoittajia ,nyt maatila-Yrittäjiä ollut 2000 lähtien.

Marko Parkkola

EU on erinomaisen pätevä potkimaan peltipurkkia eteenpäin pitkin hiekkatietä. Se on havaittu Kreikan tilanteesta. Purkki on liikkunut jo 10 vuotta, eikä loppua näy. Eiköhän se purkki liiku Espanjassakin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikki merkit viittaa siihen, että potkijat alkaa käydä vähiin.

Marko Parkkola

No vastahan Macron ilmmottautui seuraavaksi potkijaksi.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Espanjassa oli diktatuuri vielä 42 vuotta sitten. Tämä on monimutkainen eikä siihen helppoa ratkaisua.
Eikäs tämä jännite ole kaukaa historiasta. Ei EU tätä ole järjestänyt.
Eikä se EU tällaisiin lillukanvarsiin kaadu eikä brextitiin jota tyhmät enkut katuu jo katkerasti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pienestä se usein on kiinni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei EU tätä ole järjestänyt."

EU ei ole alunperinkään ollut ihmisten asialla eli ei mitään uutta. Demokratia on EU:n vihollinen, siksi komissio on kieltänyt kansanäänestykset.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

EU on vain poliittisen rahan - €uron - ja liittovaltion asialla, viis alistetuista jäsenmaista - etenkin EMU:ssa. Loikkareita ei suvaita, eikä haluta päästää pois sumpusta ja karsinasta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suvaitaan tai ei, mutta Brexit on tosiasiaa. Ei ainakaan siltä näytä, että britit olisi perääntymässä. Se voisi olla vielä se ihme, ettei EU kaatuisikaan, jos britit yllättäen peruisivat. Tähän en enää usko, joten historiaa kirjoitetaan jälleen kerran uusiksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Britanniahan saa lähteä EU:sta, joten mitään estettä erolle ei ole. Mutta tietenkin eroon liittyvistä asioista ja eron jälkeisestä toiminnasta täytyy sopia.

Skotlanti sai äänestää itsenäisyydestä ja äänesti sitä vastaan. Uusi äänestys voi tulla jossain vaiheessa mutta aika näyttää. Itsenäinen Skotlanti hakisi näillä näkymin EU:n jäsenyyttä mutta vaikea tietää, mikä on tilanne, jos itsenäisyys joskus toteutuu.

Olihan tuo Katalonian äänestys tai ainakin siihen liittyvä väkivalta helvetin huonosti hoidettu juttu. Välit ovat sitten ilmeisen tulehtuneet muuallakin kuin pelkästään Real Madridin ja Barcelonan kannattajien välillä. Näyttää myös siltä, että meillä Suomessa on harvinaisen hyvin koulutettu ja hyvähermoinen poliisikunta, kun nämä väkijoukkojen ja poliisin erimielisyydet saadaan hoidetuksi kohtuullisen vähin vaurioin.

Italiassa voi hyvinkin olla näitä itsenäistymispaineita. Onhan se vain 150 vuotta vanha yhtenäinen valtio. Rikas pohjoinen joutuu elättämään köyhää etelää, mikä varmaan myös aiheuttaa sisäistä närää. Aivan kuten helsinkiläisiä nyppii lappaa rahaa kuihtuvien maakuntien Suomelle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se oli myös EUlta kammottava virhe, kun ne lähti yrittämään Ukrainan "valloitusta". Tuli Itä-Ukrainan sota ja Ukraina menetti Krimin. Tapasin hiljattain Prahassa ukrainalaisia liikemiehiä Kiovasta, jotka myönsivät tämän, vaikka olisivatkin halunneet viedä Ukrainan Euroopan Unioniin. Ukrainassa osa olisi halunnut Euraasian liittoon. Krimiä ei tule enää koskaan Ukrainalle takaisin ja EU on nyt todella pahassa kriisissä ja hajoamispisteessä. Kataiset sun muut ovat nyt komissiossa hiljaa ja missä on meidän Alex kommentoimassa tilannetta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"missä on meidän Alex kommentoimassa tilannetta?"

Jos Alex ei kommentoi, niin kelpaisinko minä?

Kommentoin ensin retorisella kysymyksellä

Miten tilanne olisi Espanjan ja Katalonian suhteen mielestäsi erilainen jos EU:ta ei olisi, tai mikäli EU hajoaisi?

Sitten toinen kysymys, ei ehkä niin retorinen.

Miksi EU olisi mielestäsi oikeutettu puuttumaan Espanjan sisäisiin asioihin, eikö se olisi itsenäisen valtion suvereeniteetin loukkaamista? Jos sitten EU kuitenkin päättäisi loukata Espanjan suvereniteettia itsenäisenä valtiona, miten sen pitäisi Espanjan asioihin sekaantua?

-----------------------

Katalonia rikkoi Espanjan lakia järjestämällä laittoman kansanäänestyksen. Espanjan viranomaiset pyrkivät estämään laittoman toiminnan. Kukaan ei kuollut, vaikka varmaan jotain nirhamia saattoi käsirysyssä syntyä.

Tätä ei ole missään tapauksessa verrattavissa esim. Ameriikan poliisien mustiin kansalaisiinsa ja latinokansalaisiin suuntautuvaan suoraan väkivaltaan, tai Myanmarin sotilaiden rohingya- väestönsä kansanmurhaan.

Toki olen sitä mieltä että Espanjan pitäisi antaa Katalonian itsenäistyä, jos se sitä itse haluaa, mutta nähtävästi espanjalaisia riivaa sama paha tauti kuin katalonialaisiakin.

Sen taudin nimi on kansallismielisyys ja se on paha tauti ja se tauti yleensä aiheuttaa tämänkaltaisia konflikteja Euroopassa ja ympäri maailmaa. Koska espanjalaiset ovat kansallismielisiä, eivät he voi hyväksyä isänmaansa pilkkomista.

Hyväksyisiväisitkö muut suomalaiset sen jos Vapaavuori päättäisi julistaa Helsingin seudun omaksi valtiokseen ja irroitettavaksi muusta Suomesta, koska ei hyväksy keskustan ajamaa maakuntauudistusta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

EU on loppusuoralla, eikä tällaisessa demokratiavajaassa ja kansalaisia ampuvassa ja pamputtavassa EU:ssa ole mitään mieltä olla mukana. EU on alusta lähtien ollut meille haitaksi ja meillä tulisikin järjestää pikaisesti uusi kansanäänestys EU:sta.

Vai saadaanko me suomalaisetkin pampusta ja kumiluodeista, jos alamme sitä vaatimaan? Ainakin poliittisen eliitin vaikeneminen katalonian tilanteesta, viittaa hyvin vahvasti siihen.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Euroopan unionin perussopimuksessa määritellään ne eurooppalaiset arvot, joihin EU on sitoutunut:

"Vapauden, demokratian, tasa-arvoisuuden, laillisuuden, ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja puolustamimen, mukaan lukien vähemmistöihin kuuluvien oikeudet."

Kuitenkin, kun vastakkain ovat vähemmistöjen oikeudet ja EU:n yhtenäisyys, tuntuu EU:n puheenjohtajisto ja komissio luopuvan hyvin nopeasti ns. "eurooppalaisten arvojen" puolustamisesta ja viittaavan kylmästi jäsenvaltioidensa suvereniteettiin ja perustuslakiin...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomessa meuhkataan nimeltä mainitsemattoman vähemmistön muuta maata laajemmista oikeuksista.Katalaaneille se on oikeutettua.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Se,että Katalonian aluehallinto haluaa tällä hetkellä EU:n välittäjäksi kiistaan on ilmeinen luottamuksen osoitus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näin henkilökohtaisesti mulle on ihan sama tämä EU-kysymys, mutta kiinnostaa vaan näiden kriitikoiden ajatukset, että miten se hajoaminen nyt sitten tapahtuu.

Pientä tarinaa olisi mukava kuulla, että mikä, tai mitkä maat nyt sitten EU:n seuraavaksi jättävät, Suomi se ei ainakaan ole, ja Puolassa, Unkarissa ja Romaniassa EU:n kannatus on suurta. Lähteekö Espanja nyt sitten pois, vai miten tämä homma etenee.

Paljon on ääntä taas, että viimeiset hetket on käsillä, mutta se konkretia kyllä puuttuu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Etkös Petri ymmärtänyt lukemaani. Se hätä tulee näille mainitsemillesi maille siinä vaiheessa käteen, kun Britannian lähdön vuoksi nettosaajan osa loppuu ja paikaksi tarkoitetaan nettomaksajan roolia. Kuinka kauan siellä EUssa voi roikkua nettosaajana? Sehän on ollut EUssa perinteisesti niin, että uudet hyväksytyt jäsenvaltiot pääsee nauttimaan ensin etuuksista ja sitten pikku hiljaa totuus tulee eteen. Vähän niin kuin kävi monelle ns. pyramidijhuijauksessa. Ei se raha kasva EUssakaan puussa, jos köyhiä valtioita otetaan mukaan, jollakin ne pitää aina rahoittaa ja jollakin on aina se maksajan rooli.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
EU-kysymys, mutta kiinnostaa vaan näiden kriitikoiden ajatukset, että miten

Esim.Suomessa maksettaisiin maataloustuet? Riittäisikö vain kansalliset tuet markkoina ja penneinä?
Miten markoilla pelaaminen vaikuttaisi elintarvikevientiin? Entä muuhun vientiin?
Suomen markka-vastaan Dollari,Punta,Jeni,Euro?

Olisiko Suomella varaa maksaa muita tukia mitkä nyt tulee EU?

Raahaliitto EMU ei voi erota.
ERVV-puitesopimus (Vanhanen (kesk)-09
Jos maa irtautuisi kriisimaiden lainoista ja takauksista,olisi kaikki edm.ensin maksettava pois.
Ja sittenkin eroaminen vain muiden EU-maiden luvalla.

Aika kova urakka alkaa laskea Suomen osuuksia muille EMU jääneiden maiden osalle . Montakos miljardia Suomi on taannut Kreikan,Islannin,Irlannin,Portugalin lainoja? Entä ERVV ja EVM pankkien riskirahastoa?

Se nyt ei käykkään vain sormia napsauttamalla tai kansan mielipiteellä ,saati yhden puolueen äänien kalastelulla (Ps-03-17).

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Itse vastaan tähän, että mikäli rahaliitto EMU hajoaisi, niin tuet ja kaikki muutkin maksetaan kansallisesti niin kuin ennen EMUa ja sen varallisuuden mukaan mitä tukia pystytään maksamaan. Ei EMU eikä EUkaan ole mikään raha-automaatti, vaan aina joku maksaa ja joku saa. Kuka vähemmän ja kuka enemmän. Toinen kysymys on se, että hajoaako EMU ja jos hajoaa, niin miten, kun niitä sääntöjä eroamiselle ei EMUssa ole. Jos taas EU hajoaa, niin eiköhän siinä samassa rytäkässä mene EMUkin oltiin siihen valmiita tai ei. Oma kansallinen päätäntävalta on kuitenkin helpompaa ja ymmärrettävämpää kuin tämä EU ja EMU on koskaan kenellekään ollut. Omia ja kavereiden rahoja ei olisi pitänyt koskaan sekoittaa toisiinsa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kerroppa sitten miksi:
Jo Santeri Alkiolla oli visio.Eurooppa kuten USA ja oma valuutta.
Kekkonen (Kepu) Efta,ETY,EY
Jatkoi E.Aho (kepu) EY/EU/EMU
Lissabonin sopimus M.Vanhanen (kepu)
(EU lait ohittaa kansalliset lait.PM päättää valtioneuvoston kanssa EU asiat.Ei enää -08 jälkeen presitentti.)

Kovasti se kepu on puuhastellut EU jo -70 luvulta lähtien. Miksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset