VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Taidamme olla pian pahassa liemessä, jos puheenjohtaja Sipilä saa vielä jatkaa?

Keskustan ongelma ns. pääministeripuolueena ei ole se, etteikö talous nyt kasva, työllisyys parane ja velkaantuminenkin hiukan taitu, vaan se on siinä, ettei puheenjohtaja Sipilän suhtautumista omaan kansaan pidetä enää kansallisesti uskottavana ja isänmaallisena. Luottamus häneen on nyt ennen kuulumattoman heikkoa.

Köyhien ja pienituloisten tulojen leikkaaminen on ollut pahinta mitä on voinut tapahtua ns. pääministeripuolueen johtaman hallituksen taholta. Tällaista ei voi mikään järki ymmärtää ja tämä pitäisi jokaisen keskustalaisen myös ymmärtää, kun kyse on ihmisarvosta, jota meillä keskustassa pidetään jakamattomana. Kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia on kunnioitettava siitäkin huolimatta, että maan taloutta laitetaan kuntoon.

Talouden kasvu ei yksistään vedä keskustan kannatusta uuteen nousuun, joten keskustan on aivan välttämätöntä vaihtaa puheenjohtajaa ja nopeasti, että olemme taas se uskottava koko kansan yleis- ja vastuunkantopuolue kuten viime eduskuntavaalien aikaan. Viimeiset kannatuslukujen gallupit kertovat keskustan kannatuksen uppoamisesta karua kieltä. Taidamme olla pian pahassa liemessä, jos puheenjohtaja Sipilä saa vielä jatkaa. http://www.iltalehti.fi/politiikka/201709232200413237_pi.shtml

Olen käytettävissä keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, jos minut siihen seuraavassa puoluekokouksessa valitaan. Kannustan muitakin keskustalaisia mukaa reiluun kilpailuun puheenjohtajan paikasta. Puheenjohtajavaihdoksen yhteydessä on syytä myös harkita eräiden ministereiden vaihtamista.

Ensitöikseni tulisin ehdottamaan keskustan puoluejohdolle ja eduskuntaryhmälle muun muassa seuraavia asioita:

 • strategisen kansallisvarallisuuden yksityistämistä koskevat hankkeet uuteen harkintaan; mm. Valtion Rautateitä koskeva pilkkominen keskeytettävä,
 • soteuudistuksessa pitää ottaa uusi vaihde päälle ja käynnistää myös hanke korkeatasoisten kansainvälisten sotepalveluiden luomiseksi maassamme Viron esimerkin/mallin mukaisesti,
 • isojen kasvukeskusten asuntotilannetta helpotettava; tyhjillään olevat asunnot on saatava vuokramarkkinoille esimerkiksi ostamalla niitä valtion omistukseen tmv. järjestelyillä
 • tuulitukipolitiikka uuteen tarkasteluun
 • kehityshanke työn jakamiseksi julkisen sektorin työpaikoilla työttömien työllistämiseksi ja työpaikkojen kohdanto-ongelman selvittäminen yrityksien osalta ja mahdollista työperäistä maahanmuuttoa helpottamalla niille aloille, missä kotimaista työvoimaa ei ole saatavilla,
 • aluekehitysrahoilla tuettava niitä kuntia, jotka ovat jääneet kehityksestä jälkeen, että ne saadaan nostettua mukaan Suomen kasvukehitykseen,
 • nuorten koulutukseen ja työllistämiseen on satsattava entistä enemmän rahaa syrjäytymisen ennalta ehkäisemiseksi ja nuorille on saatava mielekästä tekemistä,
 • samoin poliisin ja suojelupoliisin määrää on lisättävä entisestään kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi ja terrorismiuhan ennalta ehkäisemiseksi,
 • köyhien ja pienituloisten asemaa on helpotettava järjettömät toimeentuloon kohdistetut leikkaukset perumalla ja pienituloisten verotusta keventämällä,
 • viimeaikaiset muutokset/uudistukset työttömäksi joutuneiden ilmoittautumisesta netin kautta oikaistava ja huolehdittava siitä, ettei kenenkään työttömäksi jääneen toimeentulo missään vaiheessa katkea,
 • kansallinen ilmapiiri muutetaan erilaisten mielipiteiden, toistemme kunnioittamisen ja välittämisen ilmapiiriksi

Lisäksi maahanmuutossa ryhdytään tekemään nopeasti mm. seuraavia toimenpide-ehdotuksia:

 • kiintiöpakolaisten ottamisesta luovutaan toistaiseksi kokonaan ja siirrytään avun antamiseksi ja kohdentamiseksi suoraan pakolaisleireille niin, että siitä hyötyvät kaikki leireillä asuvat eikä vain harvat ja valitut sekä vältetään suoraa raha-apua, jottei se päädy ns. vääriin käsiin. Harkitaan ja keskustellaan ns. siviilikriisinhallinnan joukkojen mahdollisesta lähettämisestä aika ajoin Aasiassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa oleville pakolaisleireille auttamaan ja turvaamaan pakolaisten jokapäiväistä elämää ja rakentamaan leirien infraa, joka myös ennaltaehkäisee terrorismia ja hillitsee ihmisten hallitsematonta maahanmuuttoa maasta toiseen,
 • kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden maasta poistamista tehostetaan perustamalla mm. uusi säilöönottokeskus Helsinki-Vantaa lentoasemalle ja ulkomaalaisvalvontaa lisätään rajojen läheisyyteen,
 • koska EU ei kykene valvomaan riittävästi ulkorajojaan hallitsemattoman maahanmuuton pysäyttämiseksi, on kyettävä tarvittaessa ottamaan väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön, joilla palautetaan sisäiseen turvallisuuteen ja yleisen järjestykseen liittyvien uhkien poistaminen Schengen-sopimuksen sallimissa rajoissa aivan kuten muissakin sopimusmaissa on toimittu. Tähän varataan myös tarvittaessa lisää varoja ja resursseja ja tehdään ns. ptr-yhteistyötä poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen välillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olemme jo nyt ja tahti vain kiihtyy, kun valta päähän tärähtää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Juhalla oli kokemusta yritysjohtamisesta, mutta me suomalaiset olemme ns. monen kerroksen väkeä ja se vaatii toisenlaista käsittelytaitoa tämän päivän maailmassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minusta Sipilä on tehnyt mitä kunnon uskovaisen porvarin pitääkin tehdä. Ei häntä siitä pidä moittia, kansan enemmistö on hänen takanaan!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Miltä se Leo kuulostaisi, jos jätettäisiin nuo uskonasiat politiikasta pois? Uskokoon jokainen mihin uskoo, mutta tehtäisiin se omassa hiljaisuudessa perustuslaillista uskonnonvapautta kunnioittaen.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Ihan hyviä näkemyksiä mutta teillä oli sama ongelma jo edellisen naispääministerinne aikana. Samaa kritiikitöntä EU ja Merkelin helmassa roikkumista, josta ette voineet joustaa, vaikka se teki kiistattomasti Suomen edun vastaisia päätöksiä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näistä Suomen edun vastaisista päätöksistä on päästävä eroon. Välillä joutuu neuvotteluissa joustamaan, mutta Suomi on joustanut aivan liikaa verrattuna siihen, miten monet muut maat EUssa joustaa. Jos ja kun britit lähtee nyt Brexitin myötä ulos, niin maksutkin uhkaa taas nousta Suomelle, saas nähdä mitä tästä vielä tulee.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Toivaselle. Tästä näyttää olevan kysymys. Sipilä tekee Saksan Merkelin näköistä politiikkaa: EU ensin ja sitten Suomi. Tarkoittaa, että EU saa meiltä lisää rahaa ja resursseja ja vastaavasti otetaan pois meidän heikompi osaisilta. Sipilä retostelee Kikyn nimissä tapahtunutta talouskasvua. Sitä ei juuri ole ja Kikyllä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Tuollaiset kannanotot osoittavat irtautumista todellisuuudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ihan hyviä näkemyksiä mutta teillä oli sama ongelma jo edellisen naispääministerinne aikana. Samaa kritiikitöntä EU ja Merkelin helmassa roikkumista, josta ette voineet joustaa, vaikka se teki kiistattomasti Suomen edun vastaisia päätöksiä."

Suomen edun mukaista olisi antaa Merkelin päättää enemmän Suomen asioista kuin mitä omat päättäjämme. Kannatan aina viisasta politiikkaa ja Mekel osaa sellaista tehdä, toisin kuin Suomen päättäjät.

Sanon näin vaikka Merkel onkin konservatiivipolitikko, siis herrojen ystävä ja työläisten kauhu. Minä puolestani olen aatteiltani enemmän työläisten ystävä kuin herrojen, mikä ei merkitse minkään poliittisen puolueen kannattamista, vaan sellaisten ajatusten kannattamista mitkä palvelevat parhaiten työläisiä ja vähäväkisiä ja herroja vain toissijaisesti.

Minusta Saksan sosialidemokraatit aloittivat Saksassa uudistuksen jonka takia Saksa nyt menestyy. Sen uudistuksen takia demarit menettivät tosin saksassa kannatuksensa, mutta Merkel on hienosti jatkanut sitä hyvää demaripolitiikkaa Saksassa.

Soisin että Suomessakin tehtäisiin samanlaisia uudistuksia kuin mitä demarit saksassa tekivät, ennenkuin menettivät siellä valtansa. Se saksalaisten demarien linja on tuonut hyvinvointia myös Suomeen, auto- ja telekkateollisuuteen.

Saksalaiset osaavat tehdä uudistuksia, suomalaiset ei, siksi en panisi pahakseni jos saksalaisten vaikutusvalta Suomessa edelleen voimistuisi, se tekisi terää Suomen talouselämälle.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Merkelin politiikka sopii kyllä erinomaisesti Saksalle: yhteinen euro, joka tarkoittaa n. 30-40 prosentin pysyvää devalvaatioetua. Maahantulijoita vähintään puoli miljoonaa vuodessa, joka Saksan talouskasvun takia tarvitaan. Kylää minäkin Saksassa äänestäisin Merkelin politiikan puolesta, mutta en täällä Suomessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Saksalle: yhteinen euro, joka tarkoittaa n. 30-40 prosentin pysyvää devalvaatioetua."

Tarkoitat kilpailukykyetua. Devalvaatioetua on ennen euroa ottanut lähinnä Suomi, silloin kun se oli vielä valuutan halventamisen muodossa mahdollsita.

Mutta puhut pötyä siinä mielessä että ei Saksalainen telakka- ja autoteollisuus laajentaisi toimintaa Suomeen jos Suomen kilpailukyky olisi 30-40 % heikompi.

Taitaa vain olla niin että suomalaisten kyky markkinoida tuotteitaan on sen verran heikko, että siihen tarvitaan saksalaisia avuksi.

Hyvä että on EU. Ei sitten ole mitään esteitä yhteistyölle.

Juha Hämäläinen

"Minusta Saksan sosialidemokraatit aloittivat Saksassa uudistuksen jonka takia Saksa nyt menestyy. Sen uudistuksen takia demarit menettivät tosin saksassa kannatuksensa, mutta Merkel on hienosti jatkanut sitä hyvää demaripolitiikkaa Saksassa."

Tuosta agenda 2010 - ohjelmasta en laittaisi kunniaa Schröderin punavihreälle, koska sen juuret ovat Schröder-Blair sopimuksessa vuodelta 1999 ja lopullinen niitti sosiaalivaltion alasajolle tuli Lissabon-strategiasta, eikä niinkään Schröderin kynästä.

Sossu Schröderi teki mitä käskettiin ja puolue maksoi siitä lunnaat, kuten Suomessa Lipposen jälkeen..... Merkelin CDU tuki Schöderiä, tuota hyödyllistä idioottia, joka teki likaisen työn tai ainakin otti kyseealaisen kunnian uudistuksista, jotka leikkasivat kaikista köyhimmiltä. Merkel muisti vielä kiittää voitettuaan vaalit Schröderiä kansansa ruoskimisesta, ettei S.O.S Demareiden puukko kansan selässä pääsisi unohtumaan. Ja Schröderin nimiin meni vielä sekin, että Merkel käänsi puukkoa haavassa!

Lukekaa ihmiset niin tiedätte mistä puhutte! Minä olin silminnäkijänä paikalla ja sain kerran CDU-porukalta ilmaisen illan, kun puutuin herrojen narinaan Schröderin lupauksesta "puolittaa tyottomyys"....Heittämällä sivusta keskusteluun että Schröder on sanansa mittainen mies! Älkää mollatko häntä! Kas herra Schröder lupasi puolittaa tyottomyyden ja teki sen myös jakamalla tyottomyysluvut 0,5:llä!
Aamulla oli pää kipeä ja Schröder oli siihenkin syyllinen (Hämiö)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Keskusta alkaa olla samassa tilanteessa kuin Vanhasen puheenjohtajakauden lopuilla. Kokoomus paistattelee gallupien kärjessä ja keskusta putoaa kuukausi kuukaudelta. Tätä taisi moni ennustaakin.

Puoluekokous on kesällä 2018. Sipilä on sanonut omalle kohdalleen, että tulos tai ulos. Tuloksesta ei ollut sittemmin tarkempaa puhetta, mutta se kai tarkoitti toimintaa pääministerinä. Tämän mittareita lienevät työllisyysaste, talouden kehitys, valtion velkaantuminen jne.. Nämä mittarit ovat kääntyneet myönteisesti. Tämä viittaa siihen, että Sipilä haluaa jatkaa pääministerinä.

Puolueen kannatusta kuvaa alaspäin osoittava trendi. Moni ulkopuolinen arvioi Sipilän vaihtamien välttämättömäksi 2018. Tällä hetkellä puolueväen usko Sipilään näyttää saumattomalta. Kannattajia on kuitenkin siirtynyt muihin puolueisiin, koska niin Kansalaispuolueen kuin Perussuomalaistenkin esittämät ajatukset ovat lähempänä keskustaa äänestävää kuin toteutetunut hallituspolitiikka tai mielikuva nykyisestä keskustasta.

Mitä puoluekokous mahtaa tehdä kesällä 2018? Jos Sipilä jatkaa, maan talous etenee sen mukaan, mitä maailmalla tapahtuu, mutta keskustan kannatus alenee edelleen. Kansalaiset kokevat hallituksen toiminnan epäoikeudenmukaiseksi ja näkevät keskustan siihen syylliseksi. Puolueen linjaa ei voida hallituksessa näkyvästi muuttaa; jos sitä edes halutaankaan. Vaaleista on tultu alas parissa vuodessa 5%-yksikköä. Siihen kolme pykälää lisää niin kannatus on 13% eli alle Kiviniemen perinnön.

Puheenjohtajan ja pääministerin vaihtaminen vuotta ennen vaaleja on rankka toimenpide, jolla on omat seuraamuksensa. Jos Sipilä jatkaa, puolueen kannatus vajonnee ehkä alemmas kuin edellisen alhon aikana. Elämme mielenkiintoisia aikoaja.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Huomasitko Vesa että Kymppärissä Kotkan yleisönosastojen itkijämummojen kuningas Poikolainen äskettäin kitisi maahanmuuttokriittisistä kirjoituksistasi?

Laitoin kitisijälle kohtuullisen perusteellisen kommentin mutta uskolliseen tyyliin Kymen Sanomat ennakkosensuroi eikä julkaissut sitä. Eikä ole ensimmäinen kerta kun Kymppäri sensuroi kirjoituksia jotka ovat puna-viher -aatteen vastaisia. Ei ihme että levikki laskee kun tyyli hipoo Pohjois-Korean median julkaisuja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eipä tuota voinut olla huomaamatta. Kiitos tuesta Pasi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllähän ihmiset vielä Keskustan politiikan jotenkin kestää, mutta luonto on se joka kärsii eniten kepuloinnista. Sipilän rakentama kannatuslasku on parasta luonnonsuojelutyötä, joka toki realisoituu vasta kun kaikki kepulit heivataan muutamaksi vaalikaudeksi ulos maa- ja metsätalousministerin, ympäristöministerin ja elinkeinoministerin posteista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aika hyvä analyysi, mutta pitihän siellä on yksi kepulle keskeinen vaatimus: "aluekehitysrahoilla tuettava niitä kuntia, jotka ovat jääneet kehityksestä jälkeen, että ne saadaan nostettua mukaan Suomen kasvukehitykseen"

Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Jos kunnan kehitys on enää aluekehitysvarojen varassa, ei se siitä nouse, ellei kuntaan saada uutta teollista toimintaa, eikä sitä ei saada, jos väestöpohja on jo niin alhainen, ettei työvoimaa vähänkään isomman yrityksen palvelukseen riitä.

Kelvottomaan tulkipolitiikkaan ei edes Keskustan kannata hirttäytyä. Suomen vaurastuminen on kasvukeskusten varassa sellaisten kuin Turku Tampere, Helsinki, Lahti ja Oulu. Keski-Suomessa vetureina ovat Jyväskylä ja Äänekoski.

Puhutaan, mitä puhutaan, mutta tämän ajan suuntaus on keskittymisessä. Kehittyvät paikkakunnat pitävät kasvua yllä ja vetävät mukaansa ympäristökuntia. Vastapainona on syrjäseutujen nopeutuva kuihtuminen. Ihmesten toimeentulo pitää turvata. Se on selvä, mutta syrjäseutujen tekohengitys on siihen väärä lääke.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ymmärrän pointtisi, mutta tukipolitiikkaa tarvitaan, se vain pitää olla oikein ja viisaasti ohjattua, olipa kyse aluetuista, yritystuista, tuulituista tai mistä tahansa. Ei mitään löperöä rahanjakoa ilman vastuuta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vastapainona on syrjäseutujen nopeutuva kuihtuminen. Ihmesten toimeentulo pitää turvata. Se on selvä, mutta syrjäseutujen tekohengitys on siihen väärä lääke."

Taidat unohtaa että syrjäseuduillakin on menestyvää yritystoimintaa, jopa niin että ihmiset käyvät kasvukeskuksista töissä syrjäseuidun kunnissa.

Ei äänekoskikaan nyt aivan mikään kasvukesvus ole.

PArasta olisi antaa yritysten päättää mihin haluavat asettua, syy soi olla raaka-aineet, työvoima, tai halvemmat tontit ja tyhjiä halpoja asuntoja asuntoja tarvitseville työläisille. Tyhjät koulut ja muut tyhjenneet maaseudun kiinteistöt ovat houkutelleet niihin yritteliäitä ihmisiä, koska alkukustannukset on pienet.

Kannattaa katsoa mitä yrittäjiä kannattaa tukea ja missä, maaseurulla tai kaupungissa. Kaikki eivät koskaan menesty, mutta ne jotka menestyy nostaa Suomen ja pitää sen pystyssä.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minusta olisi hyvä jos tehtäisiin siten, että kun myy valtion omaisuutta omalla vallassaoloaikanaan, sitoutuu siihen että näiden myytyjen juttujen tuottamia rahamääriä aletaan seuraamaan. Jos sitten käykin niin että jollain takaisinmaksuajalla ostaneet jäävät plussalle verrattuna myyjälle niin nämä päättäjät ovat henkilökohtaisella omaisuudellaan velvollisia maksamaan tämän persneton suoraan valtion piikkiin. Ja jos rahaa ei ole, sitä on vain keksittävä. Eli ei mitään velallisuuskäsittelyjä tai armoja. Rahaa. On. Löydyttävä. Jos ei omat riitä, lainataan siltä rakastetulta suvulta. Ulosmitataan kaikki omaisuus taloa ja vaatteita myöten. Jne.

Samoin tietenkin pitäisi valvoa vaalilupauksia. Jos vaalilupauksia ei pidä, tai edes yritä pitää esimerkiksi äänestämällä aina niitä ajavia päätöksia jne. koko vallassaoloaikanaan, pitäisi se tulkita rikokseksi. Josta pitää olla hirvittävän suuret rahalliset rangaistukset. Itse asiassa edellämainitsemillani ehdoilla.

Nämä pakottaisivat miettimään kahdesti. Olisivat siinä mielessä hyviä lakeja. Toisaalta myös puolue voitaisiin velvoittaa tarvittaessa maksamaan. Ovathan puolueen jäsenet osasyyllisiä antaessaan jäsenistössään tietyille valtaa vaikka pääministeriksi pääsemiseen.

Tätä kaikkea olisi kivaa seurata televisiosta. Tosin kuin Sipilän "kansalaiset- ollaan kusessa" -puheita joita seuraa medianhallintakikkailut joita ei muka edes saisi kutsua sellaisiksi vaikka jokainen tervejärkinen tietää tai pitäisi tietää mitä noottikirjailut ja rahoitusleikkausuhkailut ja muu vallanpitäjien vihoittelu yhdistettynä sensurointivaatimuksiin medialle aina ja poikkeuksetta tarkoittaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ainakin vallanhuipulle haluajat tietäisivät vastuunsa. Olisikohan niitä halukkaita "vastuunkantajiakaan" enää niin paljon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minulle sopii hyvin, että Sipilä jatkaa Kepun johdossa vielä 10 vuotta!

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Suomen talous kulkee myötätuulessa ja nyt hallitus pitäisi vaihtaa?

Eihän tuossa ole mitään järkeä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hallitus olisi pitänyt vaihtaa jo ajat sitten ja pitää uudet eduskuntavaalit silloin, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi. Hallituksen voimasuhteet ovat irvodemokratiaa.

Ari Meriläinen

Talouden kasvun suhteen voitaisi nykyisessä suhdannetilanteessa puhua hallituksen saavutuksesta, jos kasvu olisi saatu pysäytettyä. Nykyisessä kasvussa hallituksen osuus ja ansio on minimaalinen. Yleensä aina liioitellaan politiikan vaikutusta suhdanteisiin. Sen merkitys lienee 10-20 prosentin välillä parhaimmillaan. Tällaisen tutkimuksen muistan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset