VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Terrorismi ei ota laantuakseen, vaan niitä valmistellaan koko ajan lisää

Luin eilen Ylen tekstitv:n uutisista, että Ranska on estänyt tänä vuonna jo 12 terroristi-iskua. Viimeksi poliisi oli löytänyt Pariisin läheltä tyhjillään olevasta asunnosta kotitekoisia räjähteitä. Ranska on siirtymässä ulkoisesta uhasta sisäiseen uhkaan. Tällöin puhutaan varmasti jo erittäin vakavasta ja kansallista vakautta uhkaavasta vaarasta.

Mieleeni heräsi ajatus, käydäänkö tässä jo eräänlaista sotaa terrorismia vastaan, kun terrorismista on tullut näin suuri ja kansallista turvallisuutta uhkaava vaara? Siksi on tärkeää, että meillä Suomessakin ymmärretään tämän ongelman vakavuus ja ääri-islamilainen terrorismi ja kaikki muukin terrorismi voidaan tai ainakin yritetään parhaan mukaan kitkeä pois. Iskut eivät ole näillä näkymin laantumassa, vaan niitä päinvastoin suunnitellaan ja valmistellaan kaiken aikaa lisää.

Kuka tahansa meistä voi joutua terroristi-iskun kohteeksi liikkuessaan maailmalla eikä enää oma rauhallinen kotimaammekaan ole turvassa näiltä iskuilta, joten se voi tapahtua milloin ja missä vaan. Todennäköisin uhka ja vaara on kuitenkin olemassa suurimmissa kasvukeskuksissa, jossa ihmisiä liikkuu paljon ja kohteita on helpompi valita.

Siksi on tärkeää, ettei tälle asialle ummisteta hetkeksikään silmiämme ja myös Suomen viranomaisille (poliisi, suojelupoliisi ym. vastaavat tahot) on annettava lisää toimivaltuuksia ja resursseja terrorismin torjuntaan. Eduskunnan on saatettava uudet tiedustelulait pikaisesti voimaan ja tiukennettava ulkomaalaislain säännöksiä. Nopein ja helpoin tapa lienee tällä hetkellä saattaa tiedustelulait Suomessa voimaan ns. poikkeuslailla määräaikaisina, jotta eduskunnassa päästään asiassa eteenpäin.

Näinä jo monen eurooppalaisen valtion kansallista turvallisuutta uhkaavina aikoina sellaiset edesvastuuttomat kiihottamispuheet kansalaistottelemattomuudesta, joita vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on viljellyt julkisuuteen ja vieläpä television välityksellä, ”omaa harkintaa käyttäen” tulisi säätää myös rangaistaviksi ja kansanedustajan kohdalla tällainen puhe pitäisi johtaa välittömästi erottamiseen edustajantoimesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Marko Parkkola

Mitä poliisi tekee uusilla resursseilla ja oikeuksilla, kun edellisiäkään ei käytetä? Tässähän on ollut uutisia siitä, kuinka poliisi on jättänyt selvät terroristivinkit tarkistamatta. Lisäksi yksittäiset poliisit ovat vähätelleet koko terroriasiaa mm. Twitterissä. Supokin on seurannut samoja 300 terroristia jo vuosikymmenen, vaikka maahan on tullut siinä välissä kymmeniä tuhansia enemmän tai vähemmän epämääräisiä notkujia.

Ennen mitään lakimuutoksia asenteiden olisi muututtava poliisissa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eiköhän syy ole juuri näissä resursseissa tämän ison "ongelman" edessä. Tekeviä käsiä ja työvälineitä tarvitaan ehdottomasti lisää.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Uusilla tekevillä käsillä ja työkaluilla ei ole mitään lisäarvoa ennen kuin organisaatio on saatu siihen malliin, että vanhoillakin saadaan jotain aikaiseksi.

Tilastollisesti, eli lähinnä rikosten selvittämisprosentteja tuijottamalla, Suomen poliisi toimii tehottomasti ja voimavaroja hukataan epäoleelliseen.

Jos tulokset paperilla paranevat vain tilastoja kikkailemalla, niin mitä niillä uusilla käsillä tehdään? Jahdataan vihapuhujia?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #3

Tiedätkö oikeasti todellisuuden missä mennään, et taida tietää puheistasi päätellen?

Marko Parkkola

No jos valtakunnan ykköspaskanpuhuja ja rikollisten & terroristien tekojen parhain päin selittäjä on siirretty poliisikouluun, uusien resurssien kouluttaminen vain lisää ongelmaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #4

Höpö höpö, mitä roskaa sinä nyt oikein puhut.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #7

Et ole kuullut Jari Taposesta? Kannattaa lukea uutisia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Olen lukenut, mutta ei vaikuta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Emmekö tarvitse poliisiresursseja lisää? Emmekö halua, että poliisit saisivat lisää valtuuksia, jotta voisivat seurata epäilyttävien touhuja?

Supo on mielestäsi seurannut samoja 300 epäiltyä vuosia ja samaan aikaan on tullut kymmeniä tuhansia notkujia. Mistähän nuo ovat tulleet ja minkä vuosien aikana? Katsopa uudelleen maahanmuuttotilastoja ja selvennä mistä ajanjaksosta puhut.

Noista tulleista notkujista monilla on vakituinen työsuhde. Työpaikalta poliisikin kävi tunnetussa kyyjärveläistapauksessa turvapaikanhakijan hakemassa palauttamista varten.

Marko Parkkola

Myös monet kommentoijat nettifoorumeilla valkopesevät asioita minkä kerkeävät.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kansanedustajien puheoikeuden rajoittamista ei missään tapauksessa voi vaatia. Kansanedustajan erottaminen poliittisten asioiden ajamisesta on melko pöyristyttävä ehdotus.

Kansanedustajan puheita voidaan toki paheksua yleisestikin. Niinhän Aallon tapauksessa on toimittukin. Oikeuslaitos voi joutua puuttumaan kansanedustajien sanomisiin tai kirjoittamisiin. Erottamista kansanedustajan toimesta ei voi tuomioidenkaan jälkeen pitää perusteltuina.

Politiikan tekeminen ja politiikasta puhuminen on kansanedustajan tehtävä. Kaikkien ei tarvitse edustajien kommenteista tykätä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Perustuslain mukaanhan se näin onkin, mitä kansanedustaja puhuu eduskunnassa, mutta onhan se käsittämätöntä, jos kansanedustaja lainsäätäjänä kehottaa laittomuuksiin. Halusin herättää keskustelua ja hyvä ja kiitos siitä, että sitä nyt tulee ja on muitakin mielipiteitä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Levonen, olen kanssasi samaa mieltä siitä, että Aallon puheet olivat huonosti harkittuja. Luulen, että Aalto joutunee ikävällä tavalla vielä puheitaan paikkaamaan ja kantaa sitä kautta puheistaan poliittisen vastuun. Se riittäköön.

En ole kuunnellut kylläkään kyseistä haastattelua, mutta ymmärrän toisaalta kontekstin, josta Aalto kommentoi. Kahden päivän sisällä kaksi erillistä palautusyritystä, joista ensimmäistä haitattiin mielenosoittajien toimesta ja jälkimmäinen estettiin toisen aikuisen paettua ja piilouduttua. Molemmissa tapauksissa Afganistaniin oltiin palauttamassa myös vauvoja. Jälkimmäisessä, sittemmin perutussa palauttamisessa vauvan ja kaksivuotiaan isällä oli työlupahakemus vireillä.

Kansalaistottelemattomuus näyttää olevan ainoa tapa saada näille palautuksille julkisuutta. Eivät nämäkään tapaukset olisi koskaan tulleet tietoisuuteen ilman viranomaistoiminnan haittaamista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomen poliisilla on Euroopan mittapuussa vähiten palkattua väkeä ja kiitos siitä kuuluu maata johtaville päättäjille. Teidän pitäisi olla katsomassa ja tutustumassa millaista se poliisihenkilöstön arki tänäpäivänä oikein on, niin näkisitte oikeasti missä mennään.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei kai se järjestyspoliisin arki ole sen kummoisemmaksi mennyt, mitä nyt tavaraa on mukana entistä enemmän. Varsinainen hätä ja puute lienee enemmänkin tutkinnan puolella. Mutta sehän taas ei ole mediaseksikästä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Partioita ei ole tarpeeksi paljon kentällä, että työtä voitaisiin tehdä sielläkin niin kuin kuuluu, tutkinnasta puhumatta. Hyvä J-P, että aloit epäillä omia kannanottojasi. Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei määrä, vaan laatu ratkaisee. Tuntuu siltä, että poliisi ei tunne edes itseään koskevaa lainsäädäntöä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Melko erikoista, mutta lähes kaikki keskustelijat ovat enemmän tai vähemmän oikeassa. Levosta lukuunottamatta poliisin työstä kukaan tuskin tietää mitään muuta kuin mitä on telkkarista nähnyt, siis ei mitään.

On selvää, että ääri-islamiin perustuva terrorismi tulee jatkossa lisääntymään ja asialle pitää tehdä jotain ensi tilassa. Tämän osoittaa jo mikä tahansa asiallisesti tehty tutkimus. Kaikkea shittiä ei voi koskaan kitkeä mutta Suomi tarvitsee parempia työkaluja ja ainakin jonkun verran lisää porukkaa töihin, jotta ääripellervot saadaan edes osittain tsekattua ja pois maasta. Nopein tapa tarttua ongelmiin on kuitenkin soveltaa jo nyt voimassaolevaa lainsäädäntöä tiukemmin ja puuttua aivan ilmeisiin vinkkeihin rajulla otteella. Mikäli Turun tapauksen ennakkovihjeet pitävät edes osin paikkansa, poliisissa ollaan oltu todella välinpitämättömiä kaverin suhteen. Joku voisi jo kysellä Supon laiminlyöntien perään.

Turvapaikkatutkinta pitää tehdä huomattavasti nopeammin, jo rajalla, ja tätä varten käsittely- ja prosessiaikoja tulee lyhentää ja luoda paikkoja ja resursseja tutkintaan ja oikeuslaitokseen vaikka väliaikaisesti. Tutkinta tulee tehdä ja ensipäätös antaa parissa viikossa. Koska asianosainen on jo maassa, jatkovalitukselle on määrättävä lyhyt valitusaika ja myös jatkovalituksen johdosta on annettava päätös viikossa parissa. Mahdollisen KHO-valituksen voi jättää oman maansa Suomen suurlähetystöön eikä valitus voi siten estää täytäntööpanoa. Turvallisista maista tulijat tulee tutkia vieläkin nopeammin.

Maassa laittomasti olijat pitää laittaa maasta saman tien eli jatkovalituspäätöksen jälkeen ja palautusasioissa sopimukset tulee tehdä palautusmaiden kanssa vaikka EU:n ja USA:n kautta painostamalla. Suomen ja EU:n on turha auttaa Irakia millään lailla, jos se ei suostu ottamaan palautettavia. Sama koskee muita vastaavia maita.

Asiat osin vaativat lakimuutoksia mutta sitä vartenhan kansanedustajat ovat olemassa. Mistä rahat? Suomessa on rahaa, senhän osoitti jo 2015-16 maahantuloryntäyksen hoitaminen lisämiljardi per vuosi -tasolla. Suomi kuuluu EU:hun ja ihmisoikeussopimuksiin mutta mikään sopimus ei edellytä kansallisen turvallisuuden järkyttämistä hallitsemattomalla maahantulolla. Jos edellyttää, sopimuksesta tai sen kohdasta voi irtautua.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Jokin peli "pellin alla" eli salassa ei nyt vain ole toimiva eteenpäin vievä voima. Julkisuus ei tiedä kaikkea ja siksi vahvaksi käy myös usko, että suurvallat ovat epäonnistuneet politiikassaan. Yhdysvallat kampeaa rajojaan kiinni ja Suomi suomettuu nyt EU:n nuolemisessaan liiaksi. Oma turvallisuus ensin, sitten vasta köyhät tuntemattomat naapuriin tervetulleiksi.

Kaikkia muslimeja ei pidä syyttää, kaikkia Islamiin uskovia ei myöskään kiittää. Tappavathan ne toisinaan toinen toisiaan. Maailman saaminen järjestykseen järjettömyydestä, Pohjois-Korea ja ilmastopolitiikka mukaan lukien, on kymmenien vuosien urakka. Tai sitten on valittu nopean toiminnan joukoilla "highway to hell". Toivottavasti kuitenkaan ei.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Ajatelkaapa sitä kun Päivi Räsänen omana sisäministeri kautetaan pienensi polissien resursseja kun näki ne ilmeisesti tarpeettomina.

Toisekseen poliisin pitäisi pystyä puuttumaan kaikenlaiseen terrorismiin, se että vuosikaudet seurataan ja valvotaan Iranista tullutta terroristiepäilyjen vuoksi ja samana aikaan valkoinen ylivalta suunnittelee terrirstista iskua naapurissa, eikä kukaan kallista sille korvaansa.

Olihan Saksassakin viime vuonna poliisi estänyt terroristi iskun teon ja suunnittelun, saksalainen poliisi pidätti 3 saksalaista armeijan palveluksessa olevaa uusnatsia, jotka suunnittelivat jotain pommi-iskua ja aattelivat että syy vieritetään muslimien syyksi... Hyvin menee!!!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kirjoituksessani toin mielestäni esille, että kaikkeen terrorismiin pitää puuttua.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Tiedän ja ymmärsin kyllä, mutta kun kaikki eivät miellä terroristeiksi terroristisia tekoja jos tekijän ihonväri tai uskonto vaihtuu matkalla...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Muslimien terrorismi on erilaista (parempaa) terrorismia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siinä mielessä totta, että ovat taitavia ja uskaliaita tekemään tekojaan ja ovat valmiita kuolemaan asiansa puolesta. Hyvin on aivopestyä ja radikaalia porukkaa, kun näin hulluja tekevät. Marttyyrikuolemaahan siellä luvataan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt posahti Lontoon metrossa, onko kyse terrorismista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset