VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Sote yhdistää ihmiset, Sote Connects People

Suomi on maa, joka on panostanut sosiaali- ja terveyspalveluihin mm. valtavan määrää energiaa, resursseja ja osaamista. Kaksikolmasosaa valtion ja kuntien menoistakin on sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden menoja.

Suomella on sellaista kansallista pääomaa ja huipputeknologiaa tällä alalla mitä ei monelta muulta maalta löydy. Meillä on myös todella osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstöä. Me olemme tuskailleet näiden asioiden kimpussa useita vuosia näkemättä kunnolla eteemme, mitä meidän oikeasti pitäisi tehdä sen sijaan, että muuttaisimme nykyisiä hallintorakenteita kustannustehokkaampien palveluiden aikaan saamiseksi omille kansalaisillemme.

Meidän pitää rakentaa tähän maahan sellainen korkeatasoisten sotepalveluiden verkosto, joiden palveluita voimme myydä tänne tuleville ihmisille. Potentiaali on valtava ja niin on myös uusien työpaikkojen luominen tällä alalla.

Meidän ei tarvitse tehdä muuta kuin muuttaa kansallinen pahoinvointimme hyvinvoinniksi, luomalla myös kansainvälisiä terveys- ja sosiaalialan palveluita, joissa annetaan kaikenlaista terveyteen ja sosiaaliseen kanssa käymiseen liittyvää tietoa, hoitoa, konsultaatiota jne.

Saamme omat kansalaisemme työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden aiheuttamasta depressiosta siirrettyä takaisin työelämään auttamalla tänne tulevia ihmisiä, jotka haluavat saada korkeatasoista suomalaista terveyspalvelua ja sosiaalista know-how oppia.

Voimme lisätä silloin myös uusia koulutuspaikkoja kaikilla sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattioppilaitoksissa ja korkeakouluissa ja sijoittaa valmistuvat ihmiset suoraan töihin. Kysyntää on, kunhan vain ymmärrämme, että olemme maailman parhaita siinä, missä emme ole kyenneet tekemään uudistuksia, koska olemme ajatelleet asioita väärin päin.

Soteuudistus on loistava mahdollisuus, mutta se täytyykin tehdä nyt toisella tavalla.  Se voi olla hyvinkin se meidän uusi Nokiamme ict-vallankumouksen jälkeen. Sote yhdistää ihmiset (Sote Connects People).

Tehdään heikkoudestamme voimavara ja muutetaan se uusiksi työpaikoiksi ja voitoksi koko Suomelle. Meillähän sitä osaamista on, jos kenellä. Kyllä me tämä homma hoidetaan, jos vain halutaan ja kyllähän me sen kaikki itsekin tiedämme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tämä teksti näyttää olevan jo lähellä keskustalaisuutta. Juha Sipilä on sen onnistumisen takuumies maakuntauudistuksineen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikkea muuta. Sehän ajoi soten "perustuslakikallioon", kun ei kuunnellut asiantuntijoita, vaan yritti puskea väkisin läpi harmaan kiven. Nyt ollaan taas lähtöruudussa tai ainakin melkein.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Uudistuksia on todella vaikea ajaa lävitse, kun on kaltaisiasi "puolueuskollisia" vastustajia. Sote ei ole mihinkään kaatunut. Se toteutuu. Valinnanvapautta joudutaan täsmentämään, joka on oikein.

Sitä projektia ovat eri instanssit eri puolueineen yrittäneet saada maaliin- jo 20 vuotta, viimeksi SDP. Meni kiville. Nyt Sipilän johdolla se viedään maaliin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #3

Alun perinkin olisi pitänyt näin isossa ja vaikeassa uudistuksessa olla kaikkien puolueiden parlamentaarinen edustus mukana tekemässä uudistusta. Aika uhkaa nyt joka tapauksessa loppua kesken, kun uudistus ajoi jo kerran karille. Olen soteuudistuksen takana, mutta näinköhän siitä vieläkään tulee valmista. Olen valitettavasti skeptinen sattuneesta syystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset