VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu kuin meidän Mara

Kuka olisi vielä vähän aikaa sitten uskonut, että Venäjän presidentistä Vladimir Putinista tuli kertaheitolla mies, joka haluaa estää mahdollisen kolmannen maailmansodan.

Presidentti Putin kommentoi vähän aikaa sitten jännittynyttä ja uhkaavaa tilannetta Korean niemimaalla, joka uhkaa koko maailmanrauhaa. Ihan alkoi tuntua siltä kuin Putin olisi kuin meidän Mara (Martti Ahtisaari) konsanaan, joka aikoinaan välitti rauhaa esimerkiksi Namibiassa, Kosovossa ja Indonesiassa.

– On olennaista ratkaista alueen ongelmia suoralla dialogilla, jossa kaikki osapuolet ovat mukana ilman mitään ennakkoehtoja. Provokaatiot, painostus ja hyökkäävä retoriikka vievät vain umpikujaan, Putin ilmoitti kantansa artikkelissaan, joka on julkaistu hetki sitten Kremlin verkkosivuilla.

Jos olisin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, niin lopettaisin vihaa ja sotaa lietsovien twiittien kirjoittelun välittömästi ja kuuntelisin ”kollega” Putinin viisaita neuvoja.

Onkohan rääväsuisesta Trumpista tällaiseen vai vieläkö hän jatkaa Pohjois-Korean painostamista ja provosoimista sen sijaan, että hän antaisi nyt diplomatian puhua, jottei maailma ajautuisi vielä kolmanteen maailmansotaan ja mahdolliseen maailmaa uhkaavaan ydinsotaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Putin on viisas valtiomies. Hän puhuu rauhan aikaansaamisesta toisella puolella maapalloa.
Tämähän tarkoittaa että Venäjä kohta laajentaa sotaansa lähialueilla. Huhutaan että olisi tulossa ns. kapinallisten ratkaisevia hyökkäyksiä, tarkoituksena saada koko Asovan meren rannikko Mariupolista Krimille saakka venäläisten haltuun.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vaikea uskoa tuohon, vaikka Venäjä on ollut arvaamaton naapuri, kun katsoo historiaa taaksepäin. Koskaan ei tietenkään voi olla varma ja siksipä meilläkin pitää olla omat puolustusvoimat. Jospa Putin haluaakin olla seuraava Nobelin rauhanpalkinnonsaaja ja jättää historian kirjoihin toisenlaisen kuvan itsestään?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Siihen on vaikea uskoa. Putinin pitäisi lopetta Ukrainan sota ja jotenkin sopia Ukrainan kanssa Krimin miehitys. Putinin pitäisi myös palauttaa Stalinin ryöstämä Karjala joka nyt on Putinin hallussa.

Putin haluaa jäädä historiaan voimakkaana hallitsijana kuten Stalin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #3

Venäjä ei tule ikinä palauttamaan Krimiä. Sitä päivää tulemme tuskin koskaan näkemään tai sitten Putin haluaa tosissaan sen Nobelin rauhanpalkinnon. Jeltsinin aikaan olisimme voineet saada Karjalan takaisin, mutta sitä ei presidentti Koivisto halunnut edes ehdottaa, vaikka Baltian maat saivat itsenäisyytensä takaisin. Nyt taitaa sekin olla liian myöhäistä eikä nykyinen valtiojohto sitä tule myöskään ehdottamaan. Sanovat viisaammat, että Karjalan palauttaminen tulisi Suomelle kalliiksi eikä edes kannata ottaa, vaikka saataisiinkin. Putinin voimakkuudesta en olisi niin varma, vaikka voimakasta on ainakin näihin päiviin saakka esittänyt. Jos siellä hänenkin sisällään eläisi nyt ihminen isolla i:llä, kun on alkanut pohtimaan syvällisemmin ihmiskunnan tulevaisuutta mitä jätetään tuleville sukupolville vai jätetäänkö mitään, jos ydinsota syttyisi. Onhan Putinillakin ollut perhe ja lapsia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Provokaatiot, painostus ja hyökkäävä retoriikka vievät vain umpikujaan,"

Siksi ei provosoitu, painostettu tai käytetty hyökkäävää retoriikkaa, kun pienet vihreät miehet lähetettiin Krimille suorittamaan kansanäänestystä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olet oikeassa Juha. Siksipä sanoinkin, että kuka olisi vähän aikaa sitten uskonut, että Putin tulee puhumaan tällaista. Ristiriita on olemassa, mutta uhkakin on nyt aivan toisenlainen. Ei ole Äiti Venäjälläkään helppoa, jos Pohjois-Korea alkaa syytä ydinkärjellä varustettuja ohjuksia ympäristöönsä eikä tiedä vaikka jokunen lentäisi sinne Venäjänkin suuntaan. Ainakin ydinlaskeumia todennäköisesti tulisi sinne ja tänne. Silloin ei ole kyse enää ns. tavallisesta sodankäynnistä, kun vaarassa on koko ihmiskunta ja sen verran fiksu on Putinkin, ettei se tällaista halua. Ukrainan sota olisi pientä tämän rinnalla, joten kyllä on nyt enemmän kuin syytä harrastaa toisenlaista dialogia kaikkien osapuolten. Pohjois-Koreaa johtaa nyt sellainen sakki, että se on paljon Venäjääkin arvaamattomampi.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Jos asioista puhuttaisiin suoraan niin se menisi ehkä jotenkin näin:

Kun USA pyrki saamaan Krimin niemimaalle oman tukikohtansa (eri vaiheiden kautta, 1. vallankumous jne.) niin Venäjä näki ainoaksi mahdollisuudekseen säilyttää meriyhteyden alueella ottamalla Krimin itselleen. EI tuossa sen kummempaa. Venäjälle meriyhteys alueella ja sitä kautta välimerelle on elintärkeä puolustuksen kannalta ja heidän kansalleen on paljon parempi, että heidän etujaan valvoo Putin kuin joku lapatossu. Suomi taas tuntuu elvän jossain kuvitelmassa, että maailmassa kaikki jatkuu hyvin. Ei ihminen ole mihinkään muuttunut vaikka saimme elää pitkän rauhanomaisen jakson.

Tässä maailmassa valitettavasti tarvitaan joskus ja aika useinkin kovuutta, muuten muut maat syövät heikon maan. Näin on nyt käymässä koko läntiselle kulttuurille moraalin romahduksen kautta: USA, EU - valitettavasti. EU:sta ei näytä olevan moraalista selkärankaa vastaamaan muslimien maahantulolle. Heillä on joku asia jonka puolesta kuolle, EU:lla ei.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

O-P olet oikeassa siinä suhteessa, ettei maailma ole muuttunut miksikään sen suhteen, että aina pitää olla varuillaan, ettei tule kenenkään muun maan toimesta tai jonkun muun ulkoisen tai sisäisen uhan vuoksi kuten islamistisen terrorismin vuoksi "syödyksi". Siksipä Suomellakin pitää olla uskottavat puolustusvoimat ja poliisi, joka voi huolehtia näistä uhista, ja että armeija ja poliisi saa riittävät resurssit ja varat ylläpitää toimintojaan uskottavalla tasolla mahdollista ulkoista tai sisäistä uhkaa vastaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ehkä Putin ajoi niin kovasti Trumppia presidentiksi juuri siksi että hän tiesi että pystyy itse näyttämään viisaalta valtiomieheltä kun häntä ilman muuta varmasti tullaan vertaamaan ennenkaikkea Trumppiin.

Ei minulla mitään sitä vastaan ole että Putin siirtyy provokaattorin roolistaan rauhan edistäjän rooliin.

Toivottavasti saavat siellä valloissa pidetyksi Trumpin edes jotakuinkin aisoissa ja kurissa ja nuhteessa. Jos Trump nimittäin joudutaan panemaan viralta, ei se varapresidenttikään mikään häävi ole, joku fundamentalsiti se on, muistaakseni.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Putin ei ikinä suostu rauhaan! Putinin koko ura ja elämä on sodan ja valheen varassa. Kummastakaan ei voi luopua, muuten kaikki romahtaa.

Ajatelkaamme Stalinia, nykyisinkin Venäjän suosituinta johtajaa. Vaikka kaikissa suvuissa on lukemattomia Stalinin puhdistusten uhreja, silti Stalin on kunnioitettu sotasankari. Putin ei pääse lähellekään samaan valloitusten tai tapettujen venäläisten määrässä, mutta silti hän yrittää parhaansa.

Venäjän nuoriso toivoo voittoja sodalla, ei rauhan työssä. Monien autojen kyljissä lukee:

"Kiitos isoisä voitoista!"

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Emme varmasti pääse kukaan niin syvälle Putinin ajatuksiin, että tietäisimme hänen todellisen minän, mutta on hän kuitenkin entinen KGB:n upseeri ja omaa laajat tiedot kotimaan- ja kansainvälisestä politiikasta, joten on hänellä varmaan viisautta ymmärtää sekin, milloin sodalla ei voiteta, vaan on parempi toivoa rauhaa. Ehkä nyt on se aika ja paikka hänelläkin lyödä jarruja päälle, kun leikitään jo liian vakavilla asioilla. Ei ne venäläiset nuoretkaan hyödy siitä, että maailma ajautuisi pahimmassa tapauksessa ydinsotaan, kun ei siitä enää kukaan muukaan hyödy. Tsernobilin kokemukset ovat edelleen syvällä venäläisessä yhteiskunnassa, kun se Neuvostoliiton aikana tapahtui nykyisessä Ukrainassa. Joten toivokaamme muuta kuin miten sinä Leo näet asian. Ja lopuksi. Se ihan oikea ja todellinen ammattisotilas- ja poliisi ei ikinä toivo sotaa, vaan on valmis puolustamaan uhan edetessä itseään ja koko omaa kansakuntaa. Silloin, kun ajaudutaan sotaan, on päättäjät epäionnistuneet pahoin omassa tehtävässään.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kiina ja venäjä puhuvat e-korean pään yli,,haaveilua yhtenäisestä koreasta piisaa,mutta p-korean ehdoilla,ei tuu mittään !

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei tule ennen kuin Pohjois-Korealta loppuu omat "paukut" eikä tunnu loppuvan, vaan koko ajan osaavat kehittää jostain kumman ihmeestä lisää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset