VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Euron ja Nokia ”keissin” kaltaisista tapauksista kannattaa Suomessa ottaa opiksi

Suomi on pitkästä aikaa päässyt kiinni talouskasvuun, jonka eteen on tehty kovasti töitä. Suomella ei ole mahdollisuutta devalvoida omaa rahayksikköä, kun Euroopan Unioniin liittymisen ”jälkihuumassa” menimme omaa typeryyttämme liittymään vuodesta 1999 lähtien Euroopan talous- ja rahaliittoon EMUun toisin kuin naapurimaamme Ruotsi. Tämän vuoksi Suomessa on pitänyt miettiä uusia keinoja ja hakea ratkaisua esimerkiksi ns. sisäisestä devalvaatiosta.

Pääministeri Juha Sipilän johtama hallitus onnistui kuitenkin tekemään edes jonkinlaisen kilpailukykyä auttavan ratkaisun työmarkkinajärjestöjen avulla ennen nykyistä poliittista hajaannusta, kun sopu ns. kilpailukykysopimuksesta (kiky) kaikkien hallituskauden alussa olleidenkin ”alkuvaikeuksien” jälkeen saatiin sovittua.

Tässä on ollut monenlaista puhetta siitä, onko kikylla ollut vaikutusta käynnissä olevaan talouskasvuun. Se on mielestäni auttanut Suomea talouskasvun tielle olemassa olevista vastaväitteistä ja kansalaisten ”selkänahasta” revityistä euroista huolimatta. Perusteluita löytyy useita, mutta ennen kaikkea se on vaikuttanut yritysten haluun investoida Suomeen ja Suomessa, jolloin uusia työpaikkoja on alkanut syntyä. Se on vaikuttanut uusien työpaikkojen kautta myös työtä saaneiden ihmisten mahdollisuuteen kuluttaa rahaa enemmän ja parantunut ostovoima työttömistä takaisin työelämään nousseilla ihmisillä tuo lisätuloja kansantalouteemme.

Nyt on hyvin menestyvissä ja jaloilleen nousseissa yrityksissä palkittu taas omia johtajia. Tästä esimerkkinä Finnair, joka teki moraalittomasti vastoin valtio-omistajan antamia ohjeita päätöksen antaa lisäeläke-etu omalle toimitusjohtajalle Pekka Vauramolle. Tässä piilee nyt se vaara, mikä voi toistaa vielä sen mikä tapahtui euroon liittymisen jälkeen aikanaan Nokialle ja sitä kautta pikkuhiljaa myös koko kansantaloudellemme. Päätös on kaikessa epäoikeudenmukaisuudessaan tyrmistyttänyt kansalaiset ja työmarkkinat niin, että sillä voi olla isojakin kielteisiä seurauksia.

Tällainen omistajaohjausta koskevan ohjeen vastainen eläke-etu tulisi myös ehdottomasti perua, vaikka se olisi juridisesti kuinka hankalaa tahansa. Onneksi pääministeri Juha Sipilä on myös tuominnut tämän, joten auktoriteettia asian oikomiseksi on kyllä olemassa, mutta onko todellista tahtoa?

Suomen liittyminen Euroopan talous- ja rahaliittoon EMUun oli Suomen poliittisen historian suurin virhe. Näin valitettavasti siitäkin huolimatta, että suurin osa kansasta haluaa edelleen kuulua rahaliittoon ja se liittymisen jälkeen toikin aluksi lisää potkua ja menestystä Suomelle, kunnes totuus ns. valuvioista alkoi paljastua. Omaa valuuttaa olisi ennen kikysopimusta kipeästi tarvittu, mutta sitä on nyt sen enempää tässä turha enää ”jossitella”, kun tilanne on se mikä on ja asian kanssa on kaikesta huolimatta pystyttävä elämään ja tehtävä myös ratkaisuja sen mukaan. Ja niin on tehtykin.

Eroamiselle rahaliitosta ei ole kukaan kyennyt enää esittämään niin järkeviä vaihtoehtojakaan, että siihen olisi löytynyt laaja kansallinen yhteisymmärrys. Paras yritys on ehkä kuitenkin ollut tohtori ja europarlamentaristi Paavo Väyrysellä, mutta sekään ei ole ollut riittävän hyvä saadakseen tuulta siipien alle.

Euroon liittymisen jälkeen Nokialla alettiin käyttää optio-ohjelmia, jonka seurauksena johto alkoi tuijottaa liikaa omaan napaansa. Tämän myötä alkoi tulla sellaista ”vauhtisokeutta” ja vaikeudet alkoivat kasvaa, jotka lopulta johtivat eri vaiheiden jälkeen siihen tilanteeseen, jonka suurin osa meistä suomalaisista tietää tai on ainakin kuullut miten Nokialle lopulta kävi.

Suomessa pitää laittaa jäitä hattuun ja pitää jalat tukevasti maassa, ettei historia toista itseään. Sipilän johtaman ja tällä hetkellä valitettavasti poliittisesti voimasuhteiltaan epädemokraattisen ja vajavaisen hallituksen työn hedelmiä ei kuitenkaan pidä hukata nyt siihen samaan perisuomalaiseen ahneuteen ja hulluuteen, mitä 90-luvun lopussa ja vuosituhannen alussa pääsi tapahtumaan ja jonka ”krapulasta” kansakuntamme ei ole vieläkään kunnolla toipunut.

Käynnissä olevaa Suomen talouden kasvua ei saa vaarantaa lyhytnäköisillä kansalaisia ja suomalaista työelämää ärsyttävillä johtajien palkitsemisjärjestelmillä, joilla on negatiivinen heijastusvaikutus koko työelämään ja kansantalouteen. Tällainen luo liikaa vastakkainasettelua, joka myrkyttää ihmismielen ja vaikuttaa negatiivisesti kansakuntamme työelämän moraaliin ja menestykseen.

Kun eurosta on lähes mahdoton päästä eroon ja hallitus on vihdoin onnistunut nostamaan Suomea viimein jaloilleen vieläpä monelle niin raskailla kikyratkaisuilla, sitä ei saa pilata nyt edes se, vaikka nykyinen poliittinen hajaannus ja haavoittuneisuus aiheuttaisi hallituksen kaatumisen ja maahan määrättäisiin uudet ja ennenaikaiset eduskuntavaalit. Euron ja Nokian case on syytä pitää meidän kaikkien jatkuvasti mielessä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mitenkähän se kiky nyt on niin ratkaisevasti vaikuttanut Suomen talouteen. Kokonaisvaikutusten sanottiin olevan alta 4% palkkakuluista. Jos palkkakulut vientiteollisuudessa ovat kokonaiskuluista viidenneksen luokkaa ja kotimarkkinatuotannossa vähän enemmän, niin ei sillä nyt ole ratkaisevaa vaikutusta ollut. Aikaakin on kulunut vasta hetken.

Maailmalla on ollut kasvua jo pitkään. Meidät on vedetty väkisin mukaan. Kasvu ei kuitenkaan ole suuren suurta, joten työttömyyteen sillä ei ole sanottavaa vaikutusta varsinikin kun jatkossa ennustetaan alenevia kasvulukuja.

Kiky teki mahdolliseksi osinkojen jakamisen ja tietenkin sen myötä ylimmän johdon palkitsemisen. Mitään todellisia ja kilpailuyvyn kannalta ratkaisevia muutoksia ei ole tapahtunut. Ainoa mikä on radikaalisti muuttunut, on vähäisestä kasvusta syntynyt äänekäs rummutus ikäänkuin taivas olisi nyt auennut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan näin, nyt on vaadittava reiluja palkanalennuksia, tuollainen -20% ensialkuun voisi jo muuttaa talouden suuntaa. Sipilä ei tätä pysty ajamaan eikä myöskään seuraava sossuhallitus eli karikolla ollaan tukevasti.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

-20% lähtisi helposti, kun lopetettaisiin työeläkejärjestelmä ja palkan sivukulut. Eikä tarvitsisi edes laskea palkkoja.

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Niin mitä tapahtui Nokialle ja mitä meidän pitää siitä oppia?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Levonen: "Euroon liittymisen jälkeen Nokialla alettiin käyttää optio-ohjelmia, jonka seurauksena johto alkoi tuijottaa liikaa omaan napaansa"

En näe Nokian optio-ohjelmien yhteyttä euroon liittymiseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #6

Molemmat "hankkeet" epäonnistuivat loppujen lopuksi ja Nokia teki virheet euroon liittymisen jälkeen, ei euron takia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #7

Mutta et esittänyt mitään korrelaatiota euroon liittymisen ja Nokian bonusohjelmien välillä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Molemmat ovat aiheuttaneet isoja menetyksiä kansantaloudellemme, en ole osoittanut muuta korrelaatiota näiden kahden väliselle yhteydelle mitä olen kirjoituksessani tuonut esille. Euroon liityttiin Eurooppa huumassa EUn liittymisen jälkeen, Nokian menestys toi optiot ja teki mm. johdon vauhtisokeaksi ja työntekijöiden työmoraaliinkin tällä oli kielteiset vaikutukset.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #6

Levonen: "Euroon liittymisen jälkeen Nokialla alettiin käyttää optio-ohjelmia, jonka seurauksena johto alkoi tuijottaa liikaa omaan napaansa"

Nokia otti optiot käyttöön 1990-luvun alkupuolella, euro-järjestelmään Suomi liittyi 1999.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001702067.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä, mutta sellaiset jättioptio-ohjelmat, jotka aiheuttivat ns. vauhtisokeutta ja työmoraalin heikkenemistä otettiin käyttöön 1990-luvun lopussa ja niitä jatkettiin vielä 2000-luvulla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #12

Levonen tietää paremmin; turha tähän on tuoda mitään teknologia/markkinanäkemystä ;)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Varmasti Nokian menestyksen hiipuminen ei ollut vain yhden asian summa ja näitä syitä on monia. Toin omat näkemykseni omalla tavalla, mutta totta kai täytyy antaa reilu tunnustus kilpailijoille heidän omista kyvyistä ja taidoista, jotka Nokian "henkisen pääoman" romahdettua kaikessa ahneudessaan pystyivät kehittämään omaa puhelintaan niin, että lopulta ajoivat suuren ja mahtavan Nokian ohitse. Niinhän se aikoinaan Rooman valtakuntakin romahti eikä mikään ole ikuista, kenellekään. Aina tulee niitä vahvempia, jotka lopulta voittavat "vahvimman".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset