VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Ruotsi taitaa sittenkin olla vielä sivistysvaltio Suomeen nähden

Kun Ruotsissa tuli julki se, että valtion turvallisuutta koskevia tietoja oli vuotanut luvattomasti ulkopuolisten tietoon, niin tietoturvallisuuskriisi oli valmis. Vastuunkantajilta vaaditaan nyt ns. päitä vadille ja ministereitä joutuu eroamaan. https://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/stefan%20l%C3%B6fven%20tiedotustilaisuus-68201

Skandaalissa on kyse Ruotsin osalta kuljetushallituksen vuonna 2015 tekemästä Iit-palveluiden ulkoistuksesta.

Jättiurakka meni kilpailutuksen jälkeen IBM:lle, joka teetti työn Itä-Euroopassa. Siellä tietokantoihin ja rekistereihin pääsi käsiksi useita työntekijöitä, joille ei teetetty minkäänlaisia turvallisuusselvityksiä.

Itäeurooppalaiset pääsivät katselemaan, kopioimaan ja muokkaamaan Ruotsin ajokorttirekisteriä, joka sisältää kaikkien ajokortin haltijoiden kuvat. Lisäksi heillä oli pääsy siltoja, satamia, tunneleita ja metroa koskevaan arkaluontoiseen tietoon. http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/tietoturvaskandaali-ravisuttaa-ruotsin-hallitusta-lofven-lupasi-selvityksia/766045/

Skandaalissa on kyse Suomen osalta vuonna 2015 työpaikallani tapahtuneiden arkaluonteistenkin tietojen luvattomasta keräämisestä ja käyttämisestä. Mikä vielä pahinta, etteivät kaikki asiaa selvittäneet viranomaiset ja virkamiehet ole edes tunnistaneet Suomen tietosuojalainsäädäntöä.

Täällä valtakunnan media ei ole vieläkään saanut uutisoitua tietosuojaskandaalista ja asiaa lähimmin koskettavat ministerit eivät ole vielä ”päässeet” kommentoimaan tapahtunutta, vaikka medialla on jo tiedossa tapahtunut. Kyse on lähinnä sisä- ja oikeusministeriön alaisten viranomaisten ja virkamiesten pahemman laatuisista virheistä.

Ruotsissakin reagoitiin huonosti tilanteeseen, vaikka Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo että kuljetushallituksen tietoturva-asiantuntijat varoittivat ulkoistuksen sisältämistä riskeistä jo syksyllä 2015.  Saa nyt nähdä kauanko meillä Suomessa menee ennen kuin ao. ministerit pitävät tiedotustilaisuuden ja tulevat median eteen edes pahoittelemaan tilannetta, saati rauhoittelemaan, että asia nyt perin pohjin myös tutkitaan. Minä ”varoitin” ao. Suomen viranomaisia tilanteesta mm. työelämän tietosuojalainsäädännön rikkomisesta jo syyskuussa 2015, mutta vieläkään asiasta ei ole käynnistetty asiaan kuuluvaa esitutkintaa.

Tässä tapauksessa on myös pientä muutakin yhtäläisyyttä Ruotsin tapaukseen, koska tietoja ovat käsitelleet laittomasti henkilöt, joilla ei ole ollut niihin luvallista pääsyä ja siellä on muun muassa käsitelty laittomasti suljetusta Facebook-profiilista (Facebook on myös rekisteri) kerättyjä useiden kymmenien henkilöiden viestejä, nimiä ja valokuvia, joita on talletettu luvatta poliisin asianhallintajärjestelmään. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240604-onko-tassa-suomen-tyoelaman-pahin-tietoturvagate

Tässä on se todellinen ero Ruotsin ja Suomen välisessä sivistyksessä. Ruotsissa ymmärretään tapahtunut ja siellä myös nyt kannetaan tosiasiallisesti vastuuta tapahtuneesta. Suomessa yritetään olla hiljaa ja vastuunkantajia ei tahdo millään löytyä. Tapausta onneksi selvittää nyt oikeuskanslerinvirasto ja tietosuojavaltuutettu. Myöhemmin selviää, löytyykö niitä vastuunkantajia meiltä Suomessa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Hannu Töyri

Kiitos tuosta tierdosta, asia on tärkeä.

Oletko ottanut, noin keskutalaisena, yhteyttä Anne Berneriin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos Hannu, mutta otin nyt ensin yhteyttä paikalliseen kansanedustajaamme. Katsotaan vielä mitä alkaa tapahtua.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus ajankohtaisesta aiheesta. Ruotsissa hallitus saattaa mahdollisesti joutua eroamaan skandaalin seurauksena. Kansalaiset ovatkin varsin tyytymättömiä hallituksen toimintaan ja vätystelyyn.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/majoriteten-av-...

Kuinkahan Suomessa ?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Saimmehan jo normaalin vastauksen: "Ei olisi mahdollista Suomessa".

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos epäiltynä on Suomessa korkean tason poliitikkoja, oikeuskanslerin ja tietosuojavaltuutetun tehtävänä on "tutkia" asia, ja todeta sen jälkeen, ettei mitään rankaistavaa ole tapahtunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset